ua en ru

Аналітики De Beers чекають уповільнення зростання цін на алмази в 2011 р

Ціни на алмази продовжать рости в 2011 р., але не так стрімко, як в минулому році, коли ювеліри поповнювали запаси, сказала директор збутового підрозділу De Beers Варда Шайн в інтерв'ю Reuters.
"Ми думаємо, 2011 р. буде успішним, але не таким успішним як 2010 р. ...тому що в 2010 р. американські роздрібники поповнювали запаси. Цього року поповнення запасів не буде, але попит все одно виросте", - сказала В.Шайн. За її словами, зростання цін у минулому році обчислювалося "пристойною двозначною цифрою".
De Beers, що контролює 40% світового ринку алмазів, як і інші учасники галузі, постраждала в ході економічної кризи, тому що попит на предмети розкоші впав, але минулий святковий сезон став успішним для ювелірів: такі компанії як Tiffany & Co. і Zales Corp. повідомили про високі продажі.
Раніше De Beers прогнозувала зростання продажів у США на 2-3% у минулому році. На США припадає 40% світового споживання ювелірних виробів з діамантами.
"Думаю, ми перевищили прогноз. Це додає нам впевненості, бо це означає, що споживачі в США знову готові купувати діаманти", - сказала В.Шайн.
За її словами, в Китаї та Індії, де попит на діаманти зростає швидше за все, продажу De Beers у минулому році могли вирости на 20%.
"Мені здається, люди вважають діаманти надійним вкладенням коштів ... розглядають покупку діамантів як один із способів збереження капіталів".
Гірничодобувній компанії Anglo American належать 45% De Beers, південноафриканській сім'ї Оппенгеймер - 40%, і 15% - уряду Ботсвани.