ua en ru

Аналітика ринку Форекс на 19 червня 2014 р

Головна подія для ринку Форекс - підсумки дводенного засідання ФРС по ставці.

Головна подія для ринку Форекс - підсумки дводенного засідання ФРС по ставці. У частині цифр підсумки засідання виявилися очікуваними і в цілому стандартні для цього року: незмінна ставка і черговий крок у бік зниження програми купівлі облігацій на 10 млрд дол. в місяць. Прес-реліз, випущений за підсумками засідання, також зазнав, по суті, лише мінімальні зміни. Зокрема, були трохи зм'якшені оцінки зростання економічної і споживчої активності останніх місяців і відзначено відновлення інвестицій, а підсумки голосування показали, що недавні зміни в персональному складі Комітету з операцій на відкритому ринку (FOMC) зміцнили його "голубине" крило.

Новини ринку Форекс. Помітним для ринків подією стало те, що звичні обіцянки глави ФРС про тривалому збереженні ставок на низькому рівні були підтримані зниженням консенсусу очікувань довгострокового зростання, тоді як оцінки в частині зайнятості та інфляції залишилися без істотних змін. Реакція ринків на ці події була в цілому досить позитивна: фондові індекси по обидві сторони Атлантики підросли в межах 1%, UST опустились на 5-7 б.п. Курс долара на Форекс знизився в середу, 18 червня, після засідання і продовжує падати і в четвер, 19 червня. У підсумку до 13:00 за київським часом євро оцінений ринком Форекс в 1,364 дол. США.

Як відзначають аналітики ринку Форекс, всупереч побоюванням, прискорення інфляції в США не вплинуло на політику ФРС щодо згортання програми кількісного пом'якшення. Обсяг викупу активів на баланс ФРС знову був знижений і тепер становить 35 млрд дол. Риторика ФРС залишилася м'якою, незважаючи на впевненість у продовженні економічного зростання. Глава ФРС Джанет Йеллен також заявила, що не бачить ознак "бульбашки" на ринку акцій, а ситуація на ринку праці не сприяє підвищенню ставок. При цьому прогноз по зростанню ВВП на 2014 р. був різко, але очікувано, знижено з 2,8-3% до 2,1-2,3%.

Оптимізму інвесторів на Форекс сприяли і слова прем'єра держради Китаю Лі Кецяна про те, що економічне зростання в країні залишиться на високому рівні і "жорсткої посадки" вдасться уникнути. Новинний фон найближчих днів обіцяє бути бідним, принаймні в частині статданих, так що ринки мають всі шанси зберегти імпульс до зростання від засідання ФРС до кінця поточного тижня. У четвер очікується публікація індексу випереджальних індикаторів (консенсус - плюс 0,6%, минуле значення - плюс 0,4%) і первинних звернень за допомогою з безробіття (консенсус - 313 тис., минуле значення - 317 тис.) в США, відзначають аналітики ринку Форекс.