ua en ru

Аналітичний огляд ринку Forex на 21 листопада 2013 р

У четвер, 21 листопада 2013 р., євро на Форексі знаходиться під значним тиском. До 06:00 за київським часом його курс встановився на позначці 1,342 дол. Гравці на ринку Форекс купують "американця" після публікації в США протоколів засідання комітету з відкритих ринків ФРС (FOMC), що відбувся 29-30 жовтня 2013 р.

Члени комітету зазначили, що економічна активність в країні продовжує зростати помірними темпами, а рівень безробіття, незважаючи на поліпшення ситуації на ринку праці, поки залишається підвищеним. Витрати домогосподарств і вкладення в бізнес зросли, але відновлення житлового сектора сповільнилося, а бюджетна політика стримувала економічне зростання.

За оцінками членів FOMC, в цілому ризики для економіки зменшилися. Інфляція була нижче планованої в довгостроковій перспективі, при цьому довгострокові інфляційні очікування були стабільними, і комітет прогнозує, що в середньостроковій перспективі інфляція повернеться до бажаного рівня. Учасники засідання визнали, що інфляція, яка стійко перебуває нижче 2% (цей рівень є метою комітету), може становити загрозу для економічних показників.

Обговорюючи грошову політику на майбутній період, члени FOMC відзначили, що економічні перспективи США змінилися незначно порівняно з часом вересневого засідання регулятора. Один з учасників засідання 29-30 жовтня 2013 р. висловив думку, що у зв'язку з покращенням економічних показників більше немає необхідності проводити політику пом'якшення колишніми темпами, проте абсолютна більшість вважала необхідним переконатися у відновленні економіки на більш широкому колі даних і лише після розгляду нової статистики повертатися до питання про згортання програми кількісного пом'якшення.

На закінчення комітет прийняв рішення продовжити викуп іпотечних агентських бондів (MBS) в обсязі 40 млрд дол. щомісяця, а довгострокових казначейських облігацій - на рівні 45 млрд дол. щомісяця. Воно залишиться в силі, так само як і виключно низькі процентні ставки (на рівні 0-0,25%), до тих пір, поки рівень безробіття зберігається вище 6,5%.

Таким чином, програма QE3 як і раніше прив'язана до рівня безробіття. А це дуже інертний показник - на його зміну на частки відсотків йдуть місяці і навіть роки. Однак, навіть якщо безробіття все-таки знизиться, не факт, що друкарський верстат в США тут же буде вимкнений. Проблема в тому, що американські банки, як би не намагалися, не можуть наростити кредитування населення і підприємств, а в результаті вливань в економіку виникає надлишок ліквідності, який абсорбується фондовим ринком і ринком нерухомості.

Рано чи пізно програму кількісного пом'якшення доведеться згортати, а це в свою чергу призведе до здування "бульбашок" на фондовому ринку та ринку нерухомості. Все це валютні трейдери на ринку Форекс вже бачили в 2008 р., і в той момент долар користувався величезною популярністю.