ua en ru

АМКУ порушив справу за фактом необґрунтованого підвищення торговельними мережами цін на лимони, часник і цибулю.

Антимонопольний комітет України (АМКУ) порушив справу за фактом необґрунтованого підвищення торговельними мережами цін на такі рекомендовані лікарями для профілактики грипу продукти харчування як лимони, часник і цибуля. Про це повідомив сьогодні на брифінгу в.о. голови АМКУ Олександр Мельниченко.

Зокрема, як повідомив Олександр Мельниченко, Комітет виявив факти суттєвого підвищення торговельними мережами цін на зазначені продукти, на думку Комітету, мають ознаки порушення конкуренційного законодавства і будуть розслідувані.

О.Мельниченко зазначив, що в АМКУ створено спеціальну робочу групу фахівців, які здійснять виїзні перевірки великих і середніх торговельних мереж. Дано доручення територіальним відділенням Комітету провести аналогічні слідчі дії в усіх регіонах. Якщо встановлення необґрунтованих цін на продукти харчування підтвердиться, до торгівців будуть застосовані штрафні санкції, що можуть скласти до 10% річного обороту компаній.

Крім того, в.о. голови АМКУ повідомив, що домовився з Державною митною службою про оперативне отримання інформації щодо ввозу лимонів на територію України. "Я мав розмову з головою Держмитслужби Анатолієм Макаренком і ми знайшли повне порозуміння в цьому питанні. Тому, думаю, у лічені години така інформація надійде до Антимонопольного комітету і ми оперативно зможемо встановити, які саме суб'єкти зловживають своєю ринковою владою", - сказав О.Мельниченко.

Коментуючи хід розслідування фармацевтичних компаній, в.о голови Комітету сказав, що сьогодні увечері відбудеться розширена веб-нарада з головами територіальних відділень АМКУ, у ході якої будуть узагальнені попередні дані розслідувань. Завтра Комітет оприлюднить інформацію про конкретних учасників ринку медикаментів, щодо яких порушено справи у зв'язку з завищенням цін на ліки "грипової" групи.