ua en ru

АМКУ завершить розгляд справи про концентрацію у зв'язку з купівлею "Укрсоцбанку" власником "Альфа-Банку" до 10 вересня

АМКУ завершить розгляд справи про концентрацію у зв'язку з купівлею "Укрсоцбанку" власником "Альфа-Банку" до 10 вересня

Антимонопольний комітет України (АМКУ) завершить розгляд справи щодо концентрації у вигляді набуття холдинговою компанією Альфа-Груп ABH Holdings S. A. (ABHH), що опосередковано володіє Альфа-Банком, 100% акцій ПАТ "Укрсоцбанк" (обидва - Київ), до 10 вересня 2016 року, повідомили в прес-службі відомства.

Як зазначив представник прес-служби, загальний строк розгляду справи про концентрацію не може перевищувати 135 днів з дати направлення повідомлення про початок справи про концентрацію.


За його словами, з метою отримання інформації про стан конкуренції на ринку банківських послуг після здійснення даної концентрації АМКУ направив листа в Національний банк України (НБУ), галузевими асоціаціями і в РНБО. Крім того, комітет провів опитування про концентрацію на банківському ринку у зв'язку з купівлею Укрсоцбанку власником Альфа-Банку.

Як повідомив керівник дивізіону Центральної та Східної Європи групи UniCredit Карло Вівальді, група UniCredit як і раніше розраховує, що угода по вливанню Укрсоцбанку в Альфа-Груп незабаром завершиться позитивним результатом.

За його словами, угода є кроком в напрямку консолідації банківської системи України, що є одним з ключових чинників зміцнення фінансового сектору.

"Що стосується обов'язкових погоджень, то група UniCredit очікує схвалення угоди з боку Антимонопольного комітету: це займає більше часу, ніж очікувалося, через безпрецедентного обсягу угоди для українського банківського сектора. Тим не менше, для нас вкрай важливо отримати схвалення АМКУ в найкоротші терміни, щоб перейти до фінального кроку в угоді - отримання згоди НБУ", - додав Вівальді.

За його словами, UniCredit вітає той факт, що НБУ вже висловив публічно схвалення угоди і чекає її якнайшвидшого закриття.

Як повідомлялося, у січні 2016 року ABH Holdings S. A. (ABHH, опосередковано володіє 100% акцій Альфа-Банку) і UniCredit Group ("UCG") оголосили про підписання угоди про передачу 99,8% акцій Укрсоцбанку в обмін на міноритарну частку володіння в ABHH у розмірі 9,9%.

Закриття угоди очікується в 2016 році після отримання необхідних погоджень.

Альфа-Банк (до січня 2001 року - Київський інвестиційний банк) засновано в 1993 році. В ABH Holding входять також Альфа-Банки в Україні, Білорусі, Казахстані, Росії та Amsterdam Trade Bank N. V. Дочірні компанії ABHH також здійснюють діяльність на Кіпрі та у Великобританії.

Власниками ABH Holdings SA є народжений у Львові Михайло Фрідман – 36,47% і народжений у Києві Герман Хан - 23,27%, що є в даний час громадянами Ізраїлю і проживають в Лондоні, а також Олексій Кузмічов - 18,12%, Пьотр Авен -13,76%, Андрій Косогов - 4,08% (всі - громадяни РФ, які проживають в Москві), а також The Mark Foundation for Cancer Research - 4,03%.

Укрсоцбанк заснований в 1990 році. За даними Нацбанку України, UniCredit Bank Austria AG на 23 травня 2015 року сукупно володів 99,8756% акцій банку.

За даними Нацбанку України, на 1 квітня 2016 за розміром активів Укрсоцбанк займав п'яте місце (52,041 млрд грн), Альфа-Банк - 10-е місце (39,304 млрд грн) серед 109 діючих фінустанов.