ua en ru

АМКУ і Нацбанк проти передачі монопольного права на торгівлю активами банків-банкрутів компанії СЕТАМ

АМКУ і Нацбанк проти передачі монопольного права на торгівлю активами банків-банкрутів компанії СЕТАМ Фото: НБУ і АМКУ неофіційно не підтримують рішення Яценюка встановити монополію на ринку активів неплатоспроможних банків

Держрегулятори не хочуть монополії на цьому ринку

Антимонопольний комітет та Національний банк неофіційно не підтримують рішення прем'єр-міністра Арсенія Яценюка встановити монополію на ринку активів неплатоспроможних банків. Про це повідомляє джерело РБК-Україна в АМКУ.

"У вівторок ми провели робочу зустріч з керівництвом НБУ. Позиція всіх учасників, та Фонду гарантування вкладів однозначна: СЕТІВ може бути однією з майданчиків, на яких дозволена реалізація банківського майна та кредитних портфелів. Але забороняти іншим вже акредитованим Фондом компаніям торгувати цими активами - суперечить вимогам Закону про захист економічної конкуренції. Участь держави у статутному капіталі торговця не може бути підставою для монопольного становища", - заявив джерело в АМКУ.

Нагадаємо, 24 лютого 2016 р. на засіданні Кабінету міністрів Арсеній Яценюк висловив незадоволення реалізацією активів ліквідованих банків і зажадав передати виключне право продажу таких активів державному підприємству СЕТАХ. Проти такої ініціативи виступили приватні інтернет-майданчики, акредитовані ФГВФО. У Фонді раніше заявляли, що планують до 2016 р отримати від реалізації активів неплатоспроможних банків близько 15 млрд грн. За підсумками 2015 р. ФГВФО вдалося отримати 1,2 млрд грн. СЕТАМу в 2015 р. було передано на реалізацію активи вартістю 270 млн грн. Вартість проданих активів не досягла 11 млн грн.

Згідно даних офіційного сайту ФГВФО, у переліку акредитованих майданчиків - 50 компаній. ДП "СЕТІВ" знаходиться в підпорядкуванні Міністерства юстиції.

У той же час, в Нацбанку заявили, що офіційно підтримують централізацію процесу.

"Фонд реалізував всього 8% застав, які ми погодили. Ми незадоволені процесом, він побудований неефективно і несе корупційні ризики. Фонд формально підходить до оцінки, реалізація рапорошена на кілька майданчиків, хоча є вимога прем'єр-міністра та наше продавати їх тільки через СЕТІВ", - заявив директор департаменту управління ризиками НБУ Ігор Будник.

Також повідомлялося, що Національний банк України (НБУ) і Антимонопольний комітет України (АМКУ) домовилися про співробітництво.