ua en ru

АМКУ має вирішити долю російського антрациту в Україні, - експерт

АМКУ має вирішити долю російського антрациту в Україні, - експерт

На думку Полторакова, Україна поступово потрапляє в залежність від російського антрациту

Розслідування Антимонопольного комітету щодо змін правил Оптового ринку електроенергії приховує відносно просте, але принципово глибоке за своєю суттю, питання – чи потрібен Україні російський антрацит. Про це пише радник дирекції Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Полтораков в статті, опублікованій виданням "Главком".

"Ключовим сенсом зазначених вище змін в правилах ОРЕ є встановлення пріоритету блоків ТЕС, що працюють на газовій групі вугілля (марки "Г" та "Д"), щодо тих енергоблоків, які в якості палива використовують антрацит та близьке до нього т. зв. "тоще" вугілля (марки "А" та "Т"). Різниця між газовою та антрацитовими групами проста – перша добувається в Україні, друга – наразі повністю імпортується", - зазначає автор.

На думку Полторакова, Україна поступово потрапляє в залежність від російського антрациту. В свою чергу, споживання антрациту в будь-якій формі є опосередкованим фінансуванням економіки країни-агресора коштами українських споживачів електроенергії.

"Україна в січні-жовтні 2017 року майже удвічі збільшила імпорт кам’яного вугілля і антрациту порівняно з таким же періодом минулого року. В цілому Україна закупила вугілля на $2,2 млрд. Більше половини імпорту прийшло з Росії - 55,7% або 1,2 млрд доларів. Парадоксально, але імпорт антрациту з ПАР та США також опосередковано вигідний РФ – світовий ринок антрациту (на відміну від газового вугілля марки Г) обмежений, причому на 75% формується російськими експортерами. За даними британської аналітичної компанії IHS Markit світовий експорт антрациту в світі в січні-червні 2017 р склав 10,6 млн т. (+ 9% до аналогічного періоду минулого року), в тому числі поставки з РФ виросли на 29% (або +1,8 млн т.) до 8,2 млн т. Тож ринкові ніші, що вивільняються Україною, займає російський антрацит", - вказує він.

Експерт наголошує, що розглядати зміни правил ОРЕ щодо пріоритетності блоків, чиновникам АМКУ буде необхідно не тільки з точки зору формальних тлумачень конкурентного законодавства, але й в контексті викликів енергетичної безпеки України.

"Блоки, що працюють на антрацитовому вугіллі, будуть, за задумом ради ОРЕ, включатися до енергосистеми тільки за потреби крайньої необхідності. Таким чином, генеруючі компанії будуть зацікавлені якомога швидше переходити на споживання газових марок вугілля. Інакше вони значно скоротять виробництво електроенергії та, відповідно, зменшать доходність бізнесу", - підкреслив Полтораков.

Як повідомлялося, у грудні поточного року в Антимонопольному комітеті розпочато розгляд справи про внесення змін до Договору між членами Оптового ринку електричної енергії України. Мова про Правила Оптового ринку електричної енергії України, погоджені постановою НКРЕ від 09.08.2012 № 1028.