ua en ru

Американський банк заморозив 22 млрд доларів активів Казахстану

Американський банк заморозив 22 млрд доларів активів Казахстану Фото: американський банк заморозив активи Казахстану (twitter.com-BosBizJournal)

Сума заморожених коштів становить близько 40% від загальної суми активів

Американський Bank of New York Melon заморозив активи в розмірі 22 млрд доларів, що знаходяться у розпорядженні Національного фонду Казахстану, за позовом молдавського бізнесмена Анатолія Статі і його компаній проти уряду Казахстану. Про це повідомляє агентство Reuters.

Як повідомляється, Національний банк Казахстану в свою чергу подав позов проти BNY Mellon, рішення по якому повинно бути винесено в четвер, 21 грудня.

Національний фонд поповнюється за рахунок доходів від експорту нафти і може використовуватися в якості інструменту для фінансування надзвичайних ситуацій.

Сума заморожених коштів становить близько 40% від загальної суми фонду.

агентству Поки не вдалося зв'язатися з центральним банком Казахстану та міністерством юстиції та отримати коментарі.

Американський банк також поки ніяк не прокоментував своє рішення.

Судові розгляди між Речі, його сином Габріелем, двома компаніями, контрольованими сім'єю, Республікою Казахстан, тягнувся довгі роки в різних судах, повідомляє Reuters.

Молдовські бізнесмени, які інвестували в нафтогазову галузь Казахстану, заявили, що вони піддалися значним переслідувань з боку держави, з кінцевою метою змусити їх дешево продавати свої інвестиції.

Вони заявили, що переслідування негативно вплинуло на вартість їх інвестицій, оскільки Казахстан сподівався заволодіти належними їм родовищами і тому намагався знизити ціну.

Казахстан заперечує ці твердження.

У жовтні Казахстан подав позов в окружний суд США у Вашингтоні, округ Колумбія, проти Анатолія і Габріеля Статі, а також двох з їх компаній - Ascom Group SA і Terra Raf Trans Traiding Ltd., які часто називаються "Stati Partners".

Позов пішов за міжнародної арбітражної премією у розмірі близько 500 млн доларів, виграної Stati Partners в міжнародному арбітражному суді.

Нагадаємо, 27 березня 2017 року, в Парижі почалися слухання по справі ПАТ "Ощадбанк" проти Росії.