ua en ru

Американський банк Goldman Sachs запускає юаневий фонд прямих інвестицій в КНР

Американський банк Goldman Sachs запускає юаневий фонд прямих інвестицій в КНР. Наступного тижня про старт такого ж проекту оголосить Morgan Stanley. Про це пише газета РБК daily.

Банки намагаються компенсувати обмеження на ведення бізнесу в США, а китайська влада, залучаючи західних гравців, розраховує розвинути фінансовий сектор і поліпшити якість управління китайськими компаніями.
Глава Goldman Sachs Ллойд Бланкфейн і мер Пекіна Го Цзіньлун підписали в четвер у столиці КНР угоду про створення фонду прямих інвестицій, який буде залучати й інвестувати кошти в китайській валюті. Про це повідомили Reuters і Bloomberg з посиланням на джерела, знайомі з питанням. Засновниками стали сам банк і підконтрольна місцевій владі Capital Operation and Management Center оf Beijing. Вони мають намір залучити 5 млрд юанів (769 млн дол.)
Раніше західні компанії інвестували в Китай через доларові фонди прямих інвестицій, зареєстровані за кордоном. Проте жорсткі заходи Пекіна з контролю за потоками валюти ускладнювали їх діяльність. У 2009 році Blackstone першим з великих західних гравців private equity оголосив про створення юаневого фонду в Китаї. Незабаром його приклад наслідували TPG і Carlyle. Всі ці проекти запускалися в співпраці з місцевою владою або китайськими компаніями.
Слідом за Goldman про старт фонду прямих інвестицій в китайській валюті має намір оголосити і його конкурент Morgan Stanley - банк розіслав журналістам запрошення на церемонію запуску фонду 18 травня.
Китайський уряд заохочує створення західними компаніями фондів private equity в КНР, так як їх досвід дозволить їм розвивати місцевий фінансовий сектор. Крім того, фонди прямих інвестицій, скуповуючи китайські компанії, можуть поліпшити їх корпоративне управління. Їх інвестиції також підтримають китайський приватний сектор, а отже, і розвиток національної економіки.
Вихід на китайський ринок private equity вигідний і самим американським банкам. У США вони стикаються з законодавчими обмеженнями торгівлі за рахунок власних коштів, інвестицій в хедж-фонди і фонди прямих інвестицій. Запуск юаневих фондів у Китаї дозволить їм залучати кошти від заможних громадян країни. Крім того, це спростить проведення операцій і отримання необхідних схвалень регуляторів.