ua en ru

Американські законодавці досягли попередньої домовленості з питання підвищення межі запозичень країни (доповнення)

Представники демократичної і республіканської партій досягли "попередньої домовленості" з питання підвищення межі держзапозичень США, передає РБК з посиланням на службу новин телеканалу ABC. Як очікується, законодавці будуть офіційно поінформовані про досягнутий компроміс в найближчі години.
За даними співрозмовника репортерів, законопроект передбачає скорочення держвитрат на 1 трлн дол. на найближчі 10 років, а також створення комісії конгресу, якій буде доручено виробити пропозиції щодо скорочення дефіциту скарбниці додатково на 1 трлн дол. При цьому, як очікується, коштів, на які буде піднято межа запозичень, вистачить до 2012 р. включно - до проведення чергових президентських виборів в країні.
У конгресу США і Білого дому залишається менше трьох днів, щоб остаточно домовитися про чергове підвищення ліміту держзапозичень, який був встановлений законодавцями на позначці 14,29 трлн дол. в лютому 2010 р. Якщо цього не станеться, Америці загрожує дефолт. Борг федерального уряду вже перевищує цю цифру (невелика частина зобов'язань Мінфіну США не потрапляє під офіційний ліміт). Американське казначейство неодноразово попереджало, що у разі бездіяльності конгресу воно, починаючи з 2 серпня 2011 р., не зможе в повному обсязі обслуговувати свої боргові зобов'язання. Так, вже 4 серпня уряду необхідно погасити казначейські векселі на 90,8 млрд дол., однак без нового ліміту запозичень держава не зможе залучити нові позики для рефінансування старих.
Вперше ліміт держзапозичень був встановлений конгресом США в 1917 р., щоб уряду було зручніше фінансувати свої потреби під час Першої світової війни. З того часу ліміт підвищувався законодавцями десятки разів, причому в більшості випадків це вважалося порожньою формальністю.
На даний момент близько третини американського ринкового боргу належить іншим державам. Китай є найбільшим власником облігацій казначейства США (8% від загальної суми), на другому місці йде Японія (6%). Цікаво, що понад 40% державного боргу фактично належить самій державі, а саме Федеральній резервній системі і різним трастовим фондам уряду.