ua en ru

Американська влада повернула Стросс-Кану паспорт

Американська влада повернула екс-голові МВФ Домініку Стросс-Кану паспорт. Тепер він може покинути країну. Про це повідомляє Reuters.

Раніше очікувалося, що паспорт та інші особисті речі фінансиста йому повернуть у вівторок, 23 серпня, коли кримінальна справа проти нього була закрита. Але потім у США зненацька стався землетрус, і держустанови були закриті. В результаті свого паспорта Стросс-Кану довелося чекати два дні.

Стросс-Кан також має намір відвідати штаб квартиру МВФ у Вашингтоні. Про це в четвер повідомив представник МВФ Девід Гоулі. За його словами, МВФ вітає візит Стросс-Кана, як і "будь-якого колишнього керівника фонду".

Нагадаємо, справу відносно колишнього розпорядника Міжнародного валютного фонду було розпочато в травні 2011 р. після скарги, спрямованої в суд з боку Нафісатту Діалло - покоївки нью-йоркського готелю Sofitel; вона звинувачувала чиновника в нападі і спробі зґвалтування. Стросс-Кан був арештований і навіть встиг провести в ув'язненні кілька днів, однак після відмови від посади в МВФ і внесення застави в 1 млн дол. був відпущений на свободу.

В ході судового процесу розкрилися факти дачі некоректних і навіть неправдивих свідчень з боку Діалло. На підставі цього, а також ряду інших доказів, що говорять на користь невинності підсудного, представники прокуратури направили до суду прохання про припинення кримінального переслідування. 23 серпня 2011 р., Верховний суд Нью-Йорка задовольнив клопотання прокуратури і закрив справу.