ua en ru

Американські соціологи оприлюднили статистику православних у світі

Відділ зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату опублікував дані про число православних християн у світі, представлені американською дослідницькою групою The Pew Research Center . За її розрахунками , на планеті налічується 260 млн 380 тис. прибічників православ'я , повідомляє "Релігія в Україні".

У списку десяти країн з найбільшим за чисельністю православним населенням названі Росія , Україна , Білорусь , Грузія , Румунія , Греція , Сербія , Болгарія , Єгипет, Ефіопія.

Три країни зі списку - Росія (101405 тисяч православних жителів), Україна ( 34 850 тисяч православних ) і Білорусь ( 5900000 православних ) - входять в сучасну канонічну територію Російської Церкви. Православне населення цих держав складає 54,7 % від чисельності православних по всьому світу.

У загальній же складності Російська Церква опікує православних жителів 14 держав . Поряд з Росією , Україною , Білоруссю в це число входять Молдова , країни Середньої Азії та Прибалтики , Китай і Японія. Крім того , громади Московського Патріархату існують у багатьох країнах світу, де живе російськомовна діаспора.

У грудні 2012 року The Pew Research Centre провів дослідження, результати якого свідчать про те, що більшість жителів планети - майже 6 мільярдів чоловік - є послідовниками якого релігійного вчення.

Вивчивши дані переписів населення та соціологічні опитування більш ніж в 200 країнах світу, експерти з'ясували , що найпоширенішою релігією і раніше залишається християнство: християнами вважають себе 2,2 мільярда чоловік.

Друге місце займають послідовники ісламу. Цю релігію сповідують 1,6 мільярда віруючих. До індуїстам зараховують себе близько мільярда людей , до буддистів - 500 мільйонів.

За даними The Pew Research Centre від 2011 року, в світі налічувалося 2,18 мільярда християн, що становить майже третину населення планети. Як зазначалося в цьому дослідженні, християни настільки "розкидані у географічному плані", проживаючи на території понад 200 держав , що жоден континент чи регіон не може безперечно вважатися " центром глобального християнства".

Як відзначали вчені, за останнє сторіччя кількість християн у світі зросла більш ніж у три рази: з 600 мільйонів чоловік в 1910 році до 2,18 мільярда людей у ​​2011-му. Проте чисельність населення також зростала швидкими темпами: з 1,8 мільярда до 6,9 мільярда людей за минулі сто років. Таким чином , частка християн у світовому населенні залишилася практично на тому ж рівні, що і сто років тому.

За даними дослідження Pew Research Centre , близько половини всіх християн складають католики. Протестантизм сповідують 37% християн , православ'я - 12%.

Дослідження також продемонструвало, що майже половина християн живуть у 10 країнах: США , Бразилії , Мексиці , Росії , Німеччини , Філіппінах , Китаї , Нігерії , ДРК та Ефіопії . Найменша концентрація християн спостерігається у регіоні Близького Сходу та Північної Африки. Там , де зародилася релігія Христа , християни становлять тепер лише 4 % населення.