ua en ru

Американська розвідка визнала, що недооцінила розвиток ядерної програми Північної Кореї, - NYT

Американська розвідка визнала, що недооцінила розвиток ядерної програми Північної Кореї, - NYT Фото: Кім Чен Ин (twitter.com/kcna koreannews)

В розвідці США припускали, що КНДР не зможе завдати удару по США до 2020 року

Американська розвідка визнала, що недооцінила розвиток ядерної програми Північної Кореї. Про це з посиланням на інтерв'ю колишніх і діючих співробітників американських спецслужб повідомляє The New York Times.

Як повідомляється, на початку президентства Дональда Трампа американські розвідувальні агентства повідомили нової адміністрації, що, до того часу як Північна Корея справить водневу бомбу, здатну завдати удару по американських містах у США є чотири роки, щоб уповільнити або зупинити розробку ракет.

Так, за словами одного з американських чиновників, передбачалося що КНДР не зможе завдати удару по континентальним Сполученим Штатам до 2020 року, можливо, навіть 2022 року.

Разом з тим, у 2016 році лідер КНДР Кім Чен Ин протестував вісім ракет середньої дальності, але сім з них вибухнули при запуску або розбилися в польоті, що, як зазначає видання, деякі чиновники частково віднесли до американської програмі саботажу, прискореної президентом Бараком Обамою. Крім того, КНДР провела "п'ять підземних атомних випробувань", що американське розвідувальне співтовариство підрахувало, що воно залишилося років від розробки більш потужного зброї, відомого як воднева бомба.

Разом з тим, у вересні 2016 року Кім Чен Ин в шостий раз випробувала ядерну бомбу, що на думку іноземних аналітиків є "першим успішним випробуванням Пхеньяном водневої бомби". За їх оцінками, вибухова сила цієї зброї була приблизно у 15 разів більше, ніж сила атомної бомби, що вибухнула в Хіросімі в 1945 році.

"ЦРУ та інші американські розвідувальні служби передбачили, що цей момент настане, врешті-решт. Протягом десятиліть вони точно проектувати широку траєкторію ядерної програми Північної Кореї.Тим не менше їх нездатність передбачати швидкі кроки КНДР за останні кілька місяців тепер входить в число найбільш значних збоїв у розвідці в Америці", - заявили в недавніх інтерв'ю нинішні і колишні американські чиновники.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп заявив, що підтримує діалог між Південною Кореєю і Північною Кореєю, і не виключив, що США можуть пізніше приєднатися до цього процесу.