ua en ru

Амбіції заважають опозиції домовитися, - експерти

У лавах опозиції триватиме «політичний сівообіг», оскільки три опозиційні сили («УДАР», «Свобода» і «Батьківщина» з «Фронтом змін») - різні за своєю природою. Таку думку висловив політолог Дмитро Видрін.

«Природа «Батьківщини» - це Майдан, вона виросла звідти, за структурою й архітектурою вона є дзеркальним відображенням «Нашої України» семирічної давності. Там є президія (польові командири) і маса - решта депутатів. Доля «Свободи» - вулиця, вулична анархія. А архітектура «УДАРу» - політичний ринг, тобто, блокування обмеженого простору. Якщо Віталій навколо тієї ж парламентської трибуни натягнув канати, то взагалі почував би себе в своїй стихії», - констатував політолог.

Видрін додав, що у зв'язку з цим опозиційним силам важко домовитися в майбутньому. «Вчора був показовий приклад, коли БЮТ щось проводила на Майдані. Потім з ревнощів «Свобода» вийшла на вулиці, а «УДАР» десь в парламенті «каламутить». Ця спіраль ще довго буде розвертатися. Адже опозиції важко домовитися і через конкуренцію серед лідерів - Яценюка, Кличка і Тягнибока. У кожного є президентські амбіції. Не буде дивним, якщо завтра хтось із них піде протестувати на розширене засідання Кабміну, а хтось - залишиться», - зазначив політолог.

У свою чергу, керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко констатував, що опозиція в багатьох питаннях лише на публіку намагається працювати злагоджено, що пов'язано з внутрішньопозиційною конкуренцією. «Як тут не згадати недавню ситуацію, коли «Батьківщина» , не запитавши Кличка, відправила його на вибори мера Києва», - резюмував політолог.

Читайте також: Кличко має визначитися щодо участі у виборах мера Києва до 1 березня, - Яценюк