ua en ru

Алжирська "дочка" Orascom Telecom оцінена в 7 млрд дол. в угоді по її націоналізації, - неофіційні дані

За підсумками замовленої урядом Алжіру оцінки активів місцевого мобільного оператора Orascom Telecom Algeria (торгівельна марка Djezzy), який за умовами підписаної в минулому році угоди про злиття між VimpelCom Ltd. і холдингом Weather Investment повинен увійти до об'єднаної компанії, вартість телепровайдера визначена на рівні 7 млрд дол., передає Reuters із посиланням на місцеві ЗМІ. Відповідна цифра позначена в документах консалтингової фірми Shearman, що проводила аналіз & Sterling LLP.
Проведена оцінка активів компанії вважається першим етапом її націоналізації, на яку раніше націлювалися власті країни. Нагадаємо, материнська компанія Djezzy - Orascom Telecom (OT) на 51% належить російському холдингу VimpelCom Ltd., який раніше повідомив про намір зберегти Djezzy у складі групи.
Orascom Telecom Algeria (торгівельна марка - Djezzy) - ключове джерело доходів групи Orascom Telecom, 51% акцій якого належав групі Weather Investments єгипетського мільярдера Нагину Савіріса (генерує понад 40% всієї виручки холдингу).
У минулому році уряд Алжиру заявив, що збирається націоналізувати Djezzy, заплативши за нього ринкову вартість. Раніше влади країни пред'явили компанії багатомільйонні податкові претензії і заблокували її грошові перекази за рубіж. Це перешкодило ОТ продати Djezzy південноафриканської компанії MTN. Після цього єгипетська компанія неохоче погодилася на переговори про націоналізацію Djezzy. При цьому в ОТ виразили готовність в крайньому випадку звернутися в Міжнародний арбітраж.
4 жовтня 2010 р. VimpelCom і холдинг Weather Investments підписали угоду про об'єднання двох груп. Підсумком операції повинне стати створення п'ятого по числу абонентів світового оператора мобільного зв'язку. При цьому VimpelCom розраховує зберегти Djezzy у складі об'єднаної компанії.
Orascom Telecom - провідна телекомунікаційна компанія на ринку Близького Сходу, Африки і Азії, число абонентів якої налічує 93 млн чоловік. Провайдер представлений в Алжирі, Пакистані, Єгипті, Тунісі, Бангладеш, Північній Кореї і Канаді. В рамках операції, завершеної в квітні ц.р., VimpelCom через Wind Telecom став власником 51,7% акцій Orascom Telecom Holding S.A.E. (OTH) і 100% акцій третього по величині оператора стільникового зв'язку Італії Wind Telecomunicazioni SPA. Як очікується, в результаті поглинання нова компанія, яка буде представлена в 20 країнах, стане шостою за чисельністю клієнтів мобільним провайдером в світі (сукупна абонентська база об'єднаної компанії на кінець 2010 р. склала б 181 млн людей).