ua en ru

Алжир має намір купити у VimpelCom 51% Djezzy

Російський стільниковий оператор VimpelCom Ltd. і Мінфін Алжиру в понеділок підписали меморандум про взаєморозуміння, що передбачає можливість продажу Алжиру контрольного пакета акцій Orascom Telecom Algerie (OTA) - власника торгової марки Djezzy, повідомляє Reuters з посиланням на VimpelCom.
"VimpelCom домовився розглянути продаж контрольного пакета акцій ОТА за умови прийнятної ціни та задоволення інших умов. Сторони також домовилися розглянути інші сценарії придбання, які були б вигідні обом сторонам", - йдеться в повідомленні.
Міністерство фінансів і VimpelCom почнуть оцінку ОТА із залученням фінансових радників обох сторін, йдеться в повідомленні.
VimpelCom належить 51,7% компанії Orascom Telecom Holding SAE (OTH), яка в свою чергу володіє 96,81% ОТА.
Уряд Алжиру повідомив в неділю, що придбає 51% Djezzy і дозволить VimpelCom управляти компанією, але ще не вирішив, як буде оплачувати акції.
VimpelCom купив Djezzy в ході придбання за 6 млрд дол. активів єгипетської Orascom Telecom, але угода супроводжувалася невизначеними планами уряду Алжиру щодо Djezzy, яка була найбільш прибутковим активом Orascom. Відносини єгипетської компанії з владою Алжиру були складними через розбіжності з питання оподаткування, і уряд заявив, що скористається правом націоналізації Djezzy.
Ця проблема дісталася у спадок VimpelCom, і компанія сподівалася отримати контроль над Djezzy або принаймні продати її уряду Алжиру за справедливою ринковою ціною. Однак націоналізація затягнулася на рік, і деякі акціонери VimpelCom стали висловлювати невдоволення угодою з Orascom Telecom.
Для багатьох інвесторів ця сага стала наочним прикладом того, наскільки ризиковано вести справи в Алжирі, який в останні роки впав в економічний націоналізм.