ua en ru

Альтмайер уточнив позицію Німеччини по "Північному потоку - 2" та Україні

Альтмайер уточнив позицію Німеччини по "Північному потоку - 2" та Україні Фото: Петер Альтмайер (kmu.gov.ua)

Петер Альтмайер зустрівся з Володимиром Гройсманом та обговорив енергетичні ризики

Німеччина вважає Україну надійним транзитером газу і важливим торговельним партнером у Східній Європі. Про це заявив міністр економіки ФРН Петер Альтмайер на зустрічі з прем'єр-міністром України Володимиром Гройсманом у Києві, повідомляє пресс-служба Кабінету міністрів України.

"Ми покладаємося на Україну як транспортера", - сказав Альтмайер.

Також, глава мінекономіки Німеччини вважає за необхідне надати Україні гарантії збереження транзиту газу після запуску "Північного потоку - 2", будівництво якого почалося в Німеччині.

"Ми повинні поважати і інтереси України, в тому числі фінансові, виробити гарантії з тим, щоб продовжити транзит газу через Україну і досягти позитивних результатів", - уточнив він.

У свою чергу, Гройсман підкреслив, що російський проект "Північний потік - 2" - це не комерційний проект.

"Північний потік - 2" - це виключно геополітична конструкція, яка покликана чинити політичний тиск на Україну і Європу, і яка несе пряму загрозу українській державі. Для Росії це вигідний проект, який в довгостроковій перспективі забезпечить залежність Європи від Росії. І при цьому не існує ніякої реальної гарантії, що "Північний потік - 2" не буде використаний у політичних цілях. В той же час я гарантую, що українська ГТС є і буде надійним транзитером і на 100% забезпечить транзит газу для європейських споживачів. Ми готові спільно з міжнародними партнерами як модернізувати, так і керувати нашою газотранспортною системою", - сказав прем'єр.

Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко застеріг Німеччину від участі у проекті будівництва "Північного потоку - 2", запропонувавши в якості альтернативи модернізацію транзитного газопроводу, що проходить через територію України.