ua en ru

Альтернативна енергетика — нові можливості для України

За рахунок альтернативних джерел Чилі майже 200 днів в році забезпечує себе безкоштовною енергією. А в Німеччині місяць тому був зафіксований новий рекорд, коли 95% всіх енергетичних потреб країни були покриті вітро-, гідро та сонячними електростанціями.

В розвиток альтернативної енергетики інвестують провідні світові фонди та компанії. Згідно з прогнозами цей ринок тільки до 2020 року зросте в 2-3 рази, а до 2050 року розвинені країни будуть отримувати до 60-80% всього електрики з альтернативних джерел. Вже сьогодні "зелені" технології дозволяють отримувати енергію за вартістю, порівнянної з традиційними джерелами - нафтою і газом.

Альтернативна енергетика в Україні

В ході конгресу Энерговесна 2016 26 травня в Fairmont Grand Hotel Kyiv, обговорювалися можливості і перспективні розвитку альтернативної енергетики на території України.

Конгрес зібрав понад 250 керівників енергетичних та інвестиційних компаній, які спільно з чиновниками і політиками від енергетики обговорювали, як вже в найближчому майбутньому альтернативна енергія допоможе Україні зменшити залежність від експорту нафти і газу. Окремо обговорювалися можливості для інвестицій у галузь. Високі темпи її розвитку дають можливість припускати, що протягом наступних 3-5 років вкладення в альтернативну енергетику можуть забезпечити прибуток до 300% при інвестиціях без залучення банківського капіталу і до 2500% при вкладеннях із залученням кредитів на міжбанківському ринку.

Інвестиційні можливості

Альтернативна енергетика — нові можливості для України Альтернативна енергетика — нові можливості для України

Найбільш перспективні проекти в країні фінансуються і реалізуються компаніями, що входять в асоціацію EWEA (WindEurope), що об'єднує понад 600 фірм, що працюють в галузі альтернативної енергетики. Найцікавішими і прибутковими в Україні визнані два напрямки:

- гідроенергетика - будівництво гідроелектростанцій, обслуговування обладнання та інфраструктури,
- вітроенергетика - запуск вітряків у придатних для цього регіонах країни, створення інфраструктури, постачання обладнання, обслуговування систем і навчання персоналу.

Члени EWEA (WindEurope) залучають інвестиції під проекти через асоціацію від великих юридичних осіб та фондів. Для фізичних осіб можливість інвестицій в проекти асоціації на сьогоднішній закрита.

Інвестиції в альтернативну енергетику через венчурні фонди

Єдина інвестиційна можливість для приватних осіб - вкладення через венчурні інвестиційні фонди, які консолідують невеликі суми від багатьох людей і виводять їх на ринок капіталу.

Детальніше про механізм інвестування в EWEA (WindEurope) розповіли представники фонду Vertex Life, які також брали участь у конгресі Энерговесна 2016.

"Як венчурний фонд Vertex Life має можливість інвестувати в компанії і асоціації рівня EWEA (WindEurope). Сьогодні основний напрямок - будівництво гідро - і вітряних електростанцій в Україні. Клієнти фонду - фізичні особи, інвестують невеликі суми, а Vertex Life від їхнього імені здійснює фінансові операції. Ми беремо на себе ризики і пропонуємо пакети з фіксованою прибутковістю для клієнтів, що робить можливими вигідні і безпечні вкладення для наших клієнтів у високоприбуткові, перспективні та інноваційні галузі."

Гжегож Станіславсі (POLENERGO):

Альтернативна енергетика — нові можливості для України

Самий великий потенціал для Vertex Life зосереджений в гідро - та вітроенергетики.

Інтерес до альтернативної енергетики демонструється на найвищому державному рівні. Так, у 2015-2016 роках президент України Петро Порошенко підписав низку законопроектів, спрямованих на розвиток галузі та залучення як зовнішніх, так і внутрішніх інвестицій.