ua en ru

ALPARI: Доля рубля

Російські фондові індекси почали день у червоній зоні у зв'язку зі зниженням цін на нафту і корекцією на американських майданчиках. Хочеться відзначити, що, незважаючи на зниження, західні індекси знаходяться поблизу історичних вершин, а наші так і не відновилися після масштабного падіння в 2008 році.

Сьогодні вранці нафта марки Brent торгується на рівні $106.5 за барель.

Протягом дня очікується вихід важливих макростатистичних даних. У зоні євро буде оприлюднений торговий баланс Франції і промислове виробництво Німеччини. Дані з єврозони очікуються негативні і можуть послабити євро. О 13.30 мск Банк Англії відзвітує по інфляції. Ну, і, мабуть, найважливішою подією дня для ринків стане виступ глави ФРС Бена Бернанке в 22.30 мск.

У Росії Ощадбанк планує опублікувати фінансові результати за січень - липень 2013р. за РСБО. VimpelCom опублікує операційні і фінансові результати за II квартал 2013р. за МСФЗ. Славнефть проведе позачергові загальні збори акціонерів.

Банк Японії збільшить обсяги викупу активів до червня наступного року, так як інфляція залишається набагато нижче цільового рівня в 2%, свідчать дані опитування Bloomberg.

Група компаній «Аерофлот» увійшла в топ-5 авиахолдингов Європи до топ-25 авіакомпаній світу за обсягом виручки. Рейтинг авіаперевізників був складений престижним британським виданням Airline Business.

Газпром нафта добре відзвітувала за перше півріччя за МСФЗ.

Футбольний клуб Анжі буде переформатований, його бюджет буде на рівні $50-70 млн в рік, команду покинуть багато дорогі гравці. Уралкалий, однак.

З початку літа ми побачили серйозне ослаблення рубля по відношенню до долара і євро. Ні про яку девальвації при цьому мова не йде, оскільки вона передбачає різке здешевлення валюти. Падіння російської валюти, повільне і плавне, пояснюється тим, що Уряд РФ вирішив таким способом допомогти економіки рости швидше. Однак, надмірне ослаблення швидше небезпечно для країни, оскільки розкручує інфляцію.

Не секрет, що громадяни активно користуються імпортними товарами і послугами. Дешевий рубль сприяє їх дорожчання, що б'є по верствам населення з невисоким достатком. Відомо, що інфляція для них досягає 20-25%.

Негативно діє на російську валюту так само фактор триваючого відтоку капіталу. У серпні Мінфін планує закуповувати валюту прямо на ринку, хоча раніше цей процес здійснювався через ЦБ, з метою поповнення резервного фонду. Такі дії призведуть до ще більшого ослаблення рубля.

Стеля падіння - 35 рублів за долар, 46 за євро. Нижче цих значень вітчизняна валюта навряд чи опуститься. Слід зазначити, ЦБ РФ підтримує концепцію сильного рубля, що має важливе значення для політичної нашої країни, а також не дозволяє розкручувати інфляцію. Рубль підтримує стійко високі ціни на нафту.

У разі, якщо курс уряду буде скоректований, то рубль повернеться до більш сильним значень, 29-31 до долара, 39-41 до євро.

У будь-якому випадку приводів для паніки немає, при необхідності ЦБ володіє значними ресурсами для нормалізації ситуації.

Вартість рубля, як і всіх інших валют, так само залежить від рішення ФРС щодо програми кількісного пом'якшення. Якщо обсяг покупок буде знижено, то ринки в усьому світі вирушать в зону негативу. Ми не очікуємо прийняття цього рішення як мінімум до кінця поточного року.

З Європи надходять перші позитивні новини, що надає певну підтримку євро.

У серпні-вересні рубль, долар і євро з високою ймовірністю будуть торгуватися приблизно на поточних рівнях, якщо не буде несподіваних подій: долар до рублю - 32,5-33,5, євро до рубля - 43,5 - 44,5.

Олександр Разуваєв, Ганна Кокорева, Дарина Желаннова
Компанія Альпарі