ua en ru

ALPARI: Розлучення по-італійськи

Минулого тижня основна валютна пара не показала яскраво вираженої динаміки, незважаючи на виходила статистику. У Штатах у вересні число первинних заявок на допомогу з безробіття скоротилося з 310 тис. до 305 тис. Остаточна оцінка ВВП США залишилася на колишньому рівні - 2,5%. У липні спостерігається уповільнення темпів зростання цін на житло. Індекс S&P/CS Composite-20 підвищився всього на 0,62%. У вересні в регіоні ослаб довіру споживачів. За даними Conference Board, відповідний індекс впав з 81,8 до 79,7 пунктів.

Один за іншим продовжували виступати члени ФРС. На минулому тижні промову виголосили Фішер, Дадлі і Джордж. На думку Дадлі, QE3 необхідно згорнути лише по досягненню цільових показників, що власне кажучи, давно не новина для інвесторів. Думка Фішера було протилежним. Він вважає, що поведінка ФРС шкодить репутації центробанку, і програму потрібно звернути на рівні очікувань. Член FOMC Істер Джордж, як і Фішер, закликала Федрезерв почати скорочення програми кількісного пом'якшення вже зараз, і повністю завершити цей процес до кінця 2014 року. На її думку, економіка Штатів досить зміцніла.

Країнам Європи як і раніше, нема чим похвалитися. Віце-президент ЄЦБ Вітор Констанціо відзначає, що економіка ЄС залишається дуже вразливою і крихкою.

Тим часом в Італії в самому розпалі політична криза. Керівництво правоцентристської партії «Народ свободи» під керуванням Сільвіо Берлусконі оголосив, що її члени відмовляться від депутатських і сенаторських мандатів, якщо спеціальна комісія сенату по імунітетам 4 жовтня проголосує за позбавлення лідера партії сенаторського крісла. Керівництво партії також збиралося вивести своїх міністрів зі складу діючого коаліційного уряду. Втім, чекати 4 жовтня не довелося, і в минулу суботу (але з іншого приводу) соратники дона Сільвіо таки здійснили свою погрозу. Що, треба розуміти, погано позначиться на євро.

Європейська статистика носить різноспрямований характер. Індекс ділової активності в секторі послуг PMI Франції зріс з 48,9 до 50,7, в Німеччині той же показник збільшився з 52,8 до 54,4. Однак виробнича активність в даних регіонах знизилася: у Франції з 49,7 до 49,5, в Німеччині з 51,8 до 51,3.

В цілому в ЄС індекс ділової активності в секторі послуг зріс з 50,7 до 52,1 пунктів, у виробничій сфері спостерігається зворотна тенденція, індекс впав з 51,4 до 51,1 пункту. Індекс ділового клімату Німеччини Ifo у вересні зріс з 107,6 до 107,7, замість прогнозованих 108,2 пунктів. Оцінка поточної ситуації у тій же Німеччині і зовсім знизилася з 112 до 111,4.

За підсумками тижня пара євро/долар торгується на позначці 1,348.

В Японії спостерігається зростання інфляції в серпні. Індекс споживчих цін за цей період збільшився на 0,9%, минулого місяця надбавка склала 0,7%. Це ще раз підтверджує ефективність монетарної політики Банку Японії. Однак ослаблення ієни в найближчий тиждень чекати не варто.
Британський фунт на заявах глави Банку Англії марк Карні. На його думку, економіка країни не потребує м'якої політики, підстав для кількісного пом'якшення немає. В результаті пара фунт/долар зріс до рівня 1,617.

У Новій Зеландії збільшився дефіцит торгового балансу з 774 млн новозеландських доларів до 1,191 млн. Це матиме негативний вплив на національну валюту.

У Росії спостерігається зниження індексу РТС - 1421 пунктів, ціна на нафту марки Brent опустилася до позначки $107 за барель, долар - 32,34, євро - 43,64.

Ганна Кокорева, аналітик
Компанія Альпарі