ua en ru

ALPARI: Ми як і раніше віддаємо перевагу акціям МТС

Російський ринок сьогодні відкрився в «зеленій зоні», РТС - 1397,38, ММВБ - 1380,94. Переважна більшість фішок зростає.Сьогодні очікується великий блок статистики з Європи - індекси настроїв бізнесу, промисловості та інші, а також з США - ВВП, ринку праці та нерухомості.

Сьогодні в одному з ділових видань було опубліковано інтерв'ю з прем'єр-міністром РФ Дмитром Медведєвим, який відповів на безліч каверзних запитань журналістів. Півроку прем'єрства, безумовно, не пройшли даром, проте, говорити про успіхи політик заскромничал, обіцяв проаналізувати на найближчому засіданні уряду, лише відзначив успіхи у створенні «спільної платформи для роботи». Неабияк гучна справа Оборонсервісу і відставку Сердюкова з посади міністра оборони Медведєв коментувати відмовився, заявивши, що це питання суду і СК, однак реформу армії оцінив як проведену з певними успіхами, нехай і з помилками. Активність опозиції і «закручування гайок» Медведєв позначив як елементи нормального прогресу в суспільстві, який повинен проходити за умови дотримання законів. Пенсійна реформа, за словами прем'єра, буде в підсумку здійснена за нікому «компромісного» варіанту, але через рік. Поки переговори тривають.

Обговорюючи «суперечка між Мінфіном та Мінекономрозвитку», прем'єр зазначив, що «таргетування інфляції є важливим інструментом, який дозволив нам придушити інфляцію». Медведєву імпонують успіхи провідних економік світу - «ми дійсно хочемо, щоб наша макроекономіка була такою ж, як, наприклад, у Німеччині, США чи навіть у Китаї». Правда, враховуючи специфіку нашої країни і поточні реалії, такий еталон виявляється дуже далеким. Безумовні успіхи є в питанні створення мегарегулятора на фінансовому ринку, а саме - йдеться про передачу більшої частини функцій регулятора ЦП, а також про посилення банківського сектора. Медведєв зазначив дефіцит ліквідності в усьому світі. З урахуванням досить серйозних вливань світових центробанків в економіку дефіцит ліквідності - це проблема, ймовірно, вже вирішена.

Прем'єр-міністр вірить у майбутнє євро і єврозони і не сумнівається в тому, що труднощі вдасться подолати. Криза оголила, крім усього іншого, ще і проблему занадто малої кількості резервних валют, і, користуючись ситуацією, в майбутньому і Росія, і Китай мають цілком реальні шанси заявити про себе на цьому терені.

Медведєв також виділив готовність Росії сідати за стіл переговорів з Грузією і продовжувати зміцнення відносин США навіть при наявності серйозних розбіжностей. Критиці було піддано прийняття «закону Магнітського», що була обіцяна відповідна реакція з нашого боку, скасування ж поправки «Джексона-Веніка» визнано позитивним і давно назрілим кроком.

В принципі, напевно, результат кабінету помірно позитивний, на тлі спаду у нашого основного економічного партнера Європи російська економіка показує відносно непогане зростання. Хоча і тут не все гладко, відтік капіталу перевищив всі прогнози, оборот на ринку акцій впав у два рази.

Негативно на ділову активність вплинуло і чергове збереження літнього часу. Однак відносні економічні успіхи навряд чи варто пов'язувати з діями Медведєва і його кабінету. Їх основа - дорога нафта, геополітичні ризики Близького Сходу. Злі язики серед фінансового співтовариства називають кабінет Медведєва стодоларовими. Звичайно, можна Але це заслуга Грефа і Сечіна, які значно підвищили ефективність своїх компаній і посилили їх позиції на ринку.

Прем'єр-міністр України Микола Азаров 29-30 листопада відвідає з офіційним візитом Норвегію. Норвегія є одним з найбільших експортерів природного газу в Європі, раніше Київ цікавилася норвезькими технологіями розробки газових родовищ. Насправді, у довгостроковому плані Україна, звичайно, може стати імпортером СПГ. Але швидше за все, в найближчі пару років Газпром змінить формулу ціни для Європи, і російський газ стане значно дешевше. Так що поки всі дії України - це торг з метою вибити собі нову угоду по газу, більш низьку ціну. Для самого Газпрому збут на Україні не головне, головне - транзит. Ціни на газ - більше політичний фактор, спосіб змусити Україну інтегруватися з Росією, Білоруссю і Казахстаном. При цьому у Газпрому та Росії є сильний козир - Південний потік. Як економічний проект він нерентабельний. Але це потужна політична зброя. В ціні акцій Газпрому сидять не тільки російські політичні ризики, але і сланцева революція. Ми вважаємо, що сланцева революція в її катастрофічному для Росії сценарії дуже малоймовірна. Поетом рекомендуємо формувати довгострокові довгі позиції в Газпромі.

Група Черкізово представила хороші фінансові результати за 3 квартал 2012 року по US GAAP.

З 12 грудня 2012 року GDR на акції МегаФона будуть включені в індекс MSCI Russia Standard, йдеться в повідомленні MSCI. Вага даних стоків за нашими оцінками повинен скласти менше 1%. Ми як і раніше віддаємо перевагу акціям МТС як найбільш привабливому активу телекомунікаційного сектора.

Олександр Разуваєв, Дарина Желаннова, Альпарі