ua en ru

ALPARI: Пара євро/долар може знизитися до 1,293

"Рекомендовані нами бай-стопи з цільовим рівнем 1,299 спрацювали. Іспанська, італійська і іранський фактори роблять передчасними подальші вкладення валюти ризику. Отже, підвищення єдиної валюти Європи в майбутньому знаходиться під питанням.

Нові санкції відносно Сирії та Ірану викликали у Тегерана бажання вилити "чорне золото" в Ормузьку протоку, щоб прибрати його не було можливості без допомоги персів. Готується звернення до Мадрида ЄЦБ за наданням кредитної лінії знизить вартість фондування для нього на 1,5%, ніж може скасувати потреба в допомозі. У той же час підвищення вартості піренейських облігацій, віднявши у ЄЦБ бажання їх купувати, поверне частину попиту з боку учасників ринку, які пішли на ринок боргів Італії. В результаті, зросте вже прибутковість цінних паперів однієї з трьох найбільших економік Європи. Попутно з нездатність Іспанії виконати завдання скорочення дефіциту бюджету на рівні 6,3% від ВВП, це загрожує зіштовхнути євро вниз.

Поточні умови валютного ринку ставлять єдину європейську валюту на край обриву з зав'язаними очима. Судячи з протоколів Резервного банку Австралії, криза докотилася до лінії зміни дат. "Австралієць" адже безпосередньо взаємопов'язаний з євро, і тому так боляче вдарить по євро уповільнення зростання економіки колишньої колонії. В ніч з вівторка на середу валюта США може піднятися під час американських передвиборних теледебатів між двома кандидатами в президенти. Діючому главі держави вдалося, за словами глави J. P. Morgan, "зробити поворот" на ринку житла, і перемога на дебатах буде відповідати фундаментальним показникам економіки. Без нових заходів стимулу з боку ФРС перемога автора самого великого пакету стимулювання в світі позитивно вплине на долар.

З точки зору технічного аналізу, ми припускаємо можливість корекції євро/долара до 1,293 вже в цю ніч. Осцилятори відносної сили (RSI) з періодом 14 плавно входить в зону перекупленності. Але трендовий індикатор середнього спрямованого руху (ADX) не вибився вище 30 пунктів на 4-часовіке і вище 35 на годинному графіку. У цьому світлі логічним буде відкат від опору 1,299 на рівні корекції 76,4% падіння з травня по липень. Це змушує обдумати можливість селл-стопів близько 1,298 з тейк-профіту близько 1,293. У другій половині дня звітність корпорації "State Street" може вдарити по єдиній валюті Європи. У той же час, якщо річне зростання ІСЦ США виявиться менше 1,9%, можливі бай-стопи трохи вище 1,305, в районі корекції 61,8% зростання 2010-2011 років. Тейк-профіти за ним розумно ставить близько 1,313 - трохи нижче низхідного каналу через максимальні ціни закриття травня та серпня 2011 року.

Михайло Крилов, провідний аналітик Альпарі