ua en ru

У АЛВА заявили, що подорожчання пляшки горілки до 90 гривень не буде

За підрахунками Асоціації легальних виробників алкоголю, після прийнятого підвищення акцизів на 50% півлітрова пляшка горілки в роздробі буде коштувати мінімум 66 гривень. Про це заявив Президент Асоціації легальних виробників алкоголю Андрій Ахтанін.

Верховна Рада України прийняла зміни до Податкового кодексу, зокрема, за підвищення ставки акцизного збору на спирт і міцні алкогольні напої на 50%. Раніше Кабінет Міністрів наполягав на тому, що акцизи на алкоголь потрібно підвищити на 100%. У свою чергу, податковий комітет Верховної Ради на чолі з Ніною Южаніної озвучував свою оптимальну цифру підвищення - на 15%. Виробники відзначали, що радикальне підняття акцизних ставок вб'є алкогольну галузь і призведе до різкого зростання контрафакту, так як різниця в ціні між легальною і тіньовою продукцією складе більше 70 гривень за пляшку. Однак у дебатах з Кабміном комітет Южаніної так і не зміг відстояти прийнятний рівень акцизів, в результаті чого був змушений погодитися на цифру 50%, заявили в АЛВА.

"Незважаючи на складності в голосуванні за податковий кодекс і бюджет-2016, парламентський податковий комітет до останнього відстоював свою позицію з акцизній політиці, - говорить Андрій Ахтанін. - Початкова цифра в 15%, запропонована Ніною Южаніною, була точно вивіреною і оптимальною. Вона відповідала реальному стану справ у галузі і при цьому дозволяла забезпечити бюджет додатковими відрахуваннями. На жаль, парламентарі, зокрема, виступали проти радикального підвищення акцизів члени БПП, не змогла протистояти уряду Яценюка, який своїми діями штовхає нашу галузь у прірву".

За словами фінансового аналітика Еріка Наймана, парламентський Комітет з питань податкової та митної політики спрацював дуже грамотно і продемонстрував європейський підхід до формування законодавчих норм.

"Стратегія взаємодії держави з бізнесом, заснована на диктатурі, в корені неправильна. Саме бізнес забезпечує виплати пенсій, податкові надходження державі, дає робочі місця і виплачує зарплати. Безапеляційне і необгрунтоване підвищення податків дає лише зворотний ефект. Не можна безмежно нарощувати надходження в бюджет, посилюючи тиск на цілі галузі і буквально ставлячи їх на межу виживання. Це завідомо програшна стратегія, і у всіх цивілізованих країнах від такого підходу давно відмовилися. В результаті уряд напевно не отримає тих додаткових вливань до бюджету, на які розраховував", - упевнений експерт.

Як зазначають в Асоціації, прийняте збільшення акцизних ставок на 50% - це та риса, яку легальна галузь може остаточно програти тіньовому ринку. Вже сьогодні його частка становить 40%. Навіть таке підвищення, яке називають компромісним, помітно погіршить становище легальних виробників - зокрема, через подорожчання продукції. Півлітрова пляшка горілки підніметься в ціні приблизно на 11 гривень і в роздробі буде коштувати мінімум 66 гривень, при цьому законодавчо регульована мінімальна роздрібна ціна продукту на полиці не підвищиться, що також спричинить за собою зростання контрафакту, додали в АЛВА. В Асоціації легальних виробників алкоголю відзначають: наслідуючи приклад аграріїв, представники алкогольної галузі залишають за собою право на пікетування Кабміну та проведення акцій протесту проти прийнятих урядом рішень.

Асоціація легальних виробників алкоголю створена учасниками ринку в 2015 році з метою боротьби з фальсифікатом і для вирішення проблем галузі.