ua en ru

Allseeds закликає СБУ перевірити всіх операторів олійного ринку

Allseeds закликає СБУ перевірити всіх операторів олійного ринку Фото: Allseeds

Група Allseeds зробила заяву

Група Allseeds закликає Службу безпеки України (СБУ) заради інтересів держави, а також галузі перевірити всіх операторів олійного ринку, зокрема саму Групу, оскільки вона не має жодного зв'язку з "курячим жиром". Про це йдеться в офіційній заяві прес-служби Групи Allseeds.

"Проти Групи Allseeds, яка, незважаючи на бурхливі події 2013-15 років, побудувала в порту "Южний" олійновидобувний комплекс вартістю близько 200 млн доларів США, останнім часом розгорнута кампанія з дискредитації, що має на меті дезорганізувати її діяльності і нанести матеріальний збиток. Це відбувається в той час, коли завод компанії з початком сезону 2016/17 почав ритмічно працювати, впевнено посідаючи високе 5 місце в рейтингу виробників олії в Україні", - йдеться в повідомленні.

Як відзначають в компанії, при такій виробничої діяльності, є відповідні фінансові показники, які дають компанії можливість своєчасно розраховуватися за зобов'язаннями перед кредиторами, планувати та здійснювати ефективні логістичні рішення.

"Успіх Групи Allseeds в Україні не подобається заздрісникам, тому вони вдаються до брудних інсинуацій, витрачають величезні кошти на нескінченні брехливі публікації. Ми до пори до часу, коли брехня стосувалася тільки нас, мовчали і не вмішувались в дріб'язкові чвари. Проте нещодавно знахабнілі інсинуатори перейшли "червону лінію" дозволеного: вони, з посиланням на думку одного з "експертів", які завжди "під рукою" у пошуках дешевих заробітків, поширили у ряді ЗМІ брехливий матеріал про фальсифікації соняшникової олії на українському ринку з використанням т.зв. "курячого жиру", - відзначили в компанії.

У Групі відзначили, що розуміють, до чого можуть призвести подібні інформаційні "ігри" (при обсягах експортної виручки від масла близько 4 млрд) для економіки України, національної грошової одиниці, олійновидобувної галузі, компаній, і у зв'язку з цим вирішили зробити заяву у відповідь.

"Керівництво, акціонери Групи Allseeds, які близько 20 років віддали розвитку української олійновидобувної промисловості, інші учасники ринку, добре пам'ятають, як важко в 2008 році Україна виходила зі скандалу через поширення на світовому ринку олії інформації про додавання українськими експортерами у соняшникову олію технічних масел. Тому, вкладаючи десятки мільйонів доларів у свій новий проект, інвестори компанії подбали насамперед про введення на заводі найжорстокішої з можливих, незалежної від кого-небудь з його працівників, авторитетної системи контролю дотримання сучасних стандартів виробництва та якості продукції", - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що на виробничих об'єктах Групи в "Южному" в рамках Системи управління безпекою харчових продуктів (НАССР) на 2013-15 роках були впроваджені та сертифіковані системи менеджменту безпеки харчових продуктів ISO 22000 і кормових матеріалів GMP + B2.

За даними Групи, ризики поставки на термінал компанії масла з домішками мінеральних масел, тваринних ("курячих") жирів ефективно контролюються лаборантами - хіміками лабораторії "НофаЛаб" за допомогою двох сучасних хроматографів компанії Agilent. Лаборанти - хіміки NofaLab Ukraine, навчені голландськими фахівцями центральної лабораторії NofaLab B. V., Східам, Роттердам, Нідерланди.

Крім того, на одному з Agilent 7890, модернізованого для проведення випробувань стерольного складу за Методикою ISO 12228, яка на сьогодні є найбільш точною для виявлення тваринних жирів в рослинних оліях, проводяться випробування на визначення наявності холестеролу в маслі, розповіли у Групі.

"І найголовніше, що є безпрецедентним не тільки в Україні, а й у світовій практиці - з самого початку роботи заводу всі питання адміністрування, контролю за дотриманням технології виробництва і якості продукції були віднесені до компетенції зовнішніх незалежних сертифікованих голландських сюрвейєрів, які здійснюють на заводі і терміналі масел Групи цілодобовий суцільний наскрізний контроль і несуть відповідальність в цих сферах - Dr Buschmeyer і Nofalab", - наголошується в повідомленні Групи Allseeds.

Відзначимо, компанія Dr. Buschmeyer - незалежний сюрвей, який вже понад 30 років успішно працює в сфері кількісного контролю харчових масел, зернових, жирів та інших продуктів. Завдяки розгалуженій мережі представництв в основних портах по всьому світу, Dr. Buschmeyer надає послуги в режимі 24/7 і 365 днів у році. Компанія акредитована на ISO 9001, а також FOSFA, NOFOTA, GAFTA (Міжнародна асоціація торгівлі зерном і кормами), NOFOTA (Асоціація торгівлі маслами, жирами і насінням олійних культур Нідерландів).

Компанія NofaLab є незалежною лабораторією, яка має багаторічний досвід роботи в Європі, з центральною лабораторією в Східам, Роттердам, Нідерланди, яка вже 8 років працює в Україні з інспекції рослинних олій, олійних та зернових культур і проводить випробування на різні показники, включаючи показники безпеки харчових продуктів і сировини на мінеральні масла, стероли, бензопірен, жирно-кислотний склад, ГМО, мікотоксини та ін.

Лабораторія акредитована на ISO-17025, FOSFA, GAFTA, QS (Німеччина), ILAC, NOFOTA, FAVV (Бельгія), FOSFA (Федерація асоціацій з торгівлі олійними культурами, насінням та жирами).

Технологічна схема заводу і правила виконання вантажно-розвантажувальних робіт на терміналі запобігають контамінації харчового масла будь-якими забруднювачами із зовнішнього середовища і виключають перехресне забруднення масла, зазначають в Группі.

"Ми стверджуємо, що все вищесказане виключає навіть теоретичну можливість того, що поширюється в ЗМІ про фальсифікацію соняшникової олії на нашому підприємстві. А випадок із затриманням автомобіля з дійсно розведеним маслом тваринним жиром, який згадується, був виявлений при вхідному контролі саме на нашому Терміналі, що також свідчить про нашу абсолютну нетерпимість до такої ринкової поведінки", - йдеться в повідомленні.

"Що стосується наслідків інформаційної війни, то нехай її натхненники знають, що вона розв'язана не тільки і не стільки проти Групи Allseeds, а проти держави Україна, найуспішнішої галузі її економіки, яка є вагомим чинником налагодження економічного життя в країні та добробуту народу України", - додали в Групі.

"З огляду на загрози, які мають місце, і пов'язану з ними небезпеку для інтересів Держави і громадян України, звертаємося до Служби безпеки України, Держпродспоживслужби України з вимогою здійснити разом з галузевою асоціацією "Укроліяпром" превентивні перевірки операторів олійного ринку, насамперед експортерів в портах, на предмет забруднення соняшникової олії, яка ними приймається, транспортується, поставляється, домішками тваринних ("курячих") жирів, а також мінеральних масел. Група Allseeds готова пройти таку перевірку нашого підприємства першою. Також звертаємося до СБУ з проханням встановити безпосередніх замовників цієї, без сумніву, антиукраїнської кампанії", - сказано в повідомленні групи Allseeds.