ua en ru

Алковиробники назвали Кутового головним покровителем "тіньових схем" в "Укрспирті"

Алковиробники назвали Кутового головним покровителем "тіньових схем" в "Укрспирті" Фото: Тарас Кутовий

В Асоціації ЛВА вимагають відправити Кутового у відставку із-за ситуації з "Укрспиртом"

Асоціація легальних виробників алкоголю (ЛВА) назвала міністра аграрної політики і продовольства Тараса Кутового головним покровителем "тіньових схем" у державному підприємстві "Укрспирт". Про це йдеться в заяві на офіційному сайті асоціації.

"Україну чекає обвал ринку легального алкоголю та зниження обсягів виробництва. Головна причина цього — необґрунтоване підвищення державним підприємством "Укрспирт" закупівельних цін на спирт на 20 % з 1 січня 2017 р. Концерн, зловживаючи монополією на ринку, навмисне закуповує основну сировину і енергоносії за завищеною вартістю. В кінцевому підсумку це злочинне марнотратство лягає на плечі споживачів", - йдеться в повідомленні.

Виробники заявляють, що "Укрспирт" припинив відвантажувати спирт лікеро-горілчаним заводам, які відмовилися купувати сировину за завищеними цінами.

"Крім того, керівництво "Укрспирту" цілеспрямовано зупиняє діяльність спиртзаводів-конкурентів, які готові продавати виробникам спирт за реальною ринковою ціною, яка нижча за встановлену держконцерном. Внаслідок цього зупинилася робота ряду найбільших підприємств алкогольної галузі", - відзначили в асоціації.

Наголошується, що це спричинить за собою зростання тіньового ринку, масові отруєння контрафактним спиртом, втрату людьми робочих місць і скорочення податкових відрахувань до державної скарбниці.

"Головним покровителем тіньових схем в "Укрспирті" є міністр аграрної політики і продовольства України Тарас Кутовий, в чийому безпосередньому підпорядкуванні перебуває підприємство "Укрспирт". Ми просимо втрутитися у ситуацію президента і прем'єр-міністра, навести порядок в "Укрспирті" і звільнити міністра, що покриває схеми держконцерну", - резюмували члени асоціації.

Відзначимо, як повідомляли ЗМІ, раніше британський інвестор, власник однієї з горілчаних компаній, Ніл Сміт звинуватив "Укрспирт" у корупції. За словами інвестора, через необґрунтоване підвищення цін на спирт в півтора рази виробникам алкоголю доводиться оптимізувати всі витрати, щоб не перекладати жадібність монополії на плечі споживачів, а в цей час "кримінальні елементи" в особі топ-менеджерів "Укрспирту" продовжують купувати нові будинки, машини і відправляти дітей вчитися в Швейцарію.