ua en ru

Александрійська та Польська церкви закликають вирішити "церковні непорозуміння" в Україні

Александрійська та Польська церкви закликають вирішити "церковні непорозуміння" в Україні Ілюстративне фото (Romfea.gr)

Йдеться про надання автокефалії Українській церкві

Патріарх Александрійський і всієї Африки Феодор ІІ та митрополит Варшавський і всієї Польщі Сава звернулися із закликом до "всіх, від кого залежить подолання церковних непорозумінь, пов’язаних із наданням автокефалії Українській церкві, зробити усе можливе для уникнення конфлікту через це питання". Текст звернення, яке було підписане 21 вересня, опублікувало грецьке агентство церковних новин Romfea.gr.

Яким саме чином має, на думку двох глав церков, бути залагоджений український церковний конфлікт, у документі не конкретизовано.

"Ми, глави двох помісних церков, які зустрілися на польській землі, усвідомлюючи відповідальність за життя святого православ’я в сучасному світі, його мир, єдність та дотримання догматичного і канонічного порядку, перед лицем випробувань, які переживає сьогодні православ’я в Україні, в дусі братньої любові закликаємо всіх, від кого залежить подолання церковних непорозумінь, пов’язаних із отриманням автокефалії Українською церквою, зробити все можливе для залагодження конфлікту через це питання та встановлення церковного ладу на українській землі. Звершуючи Божественну літургію у свято Різдва Пресвятої Діви Марії, ми молимося про єдність і мир українського народу. Разом із тим ми надсилаємо наші братні вітання главам помісних православних церков і всій повноті святого православ’я", - йдеться у зверненні.

Раніше Петро Порошенко назвав томос про автокефалію української церкви ще одним актом проголошення незалежності України.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло, що за словами Порошенка, після отримання томосу про автокефалію Україна не допустить ніяких провокацій.

Додамо, Вселенський патріархат може прийняти рішення про надання автокефалії Українській помісній церкві на синоді 9-11 жовтня. За процедурою, спочатку Вселенський патріарх прийме рішення про надання томосу, після цього в Україні скличуть Собор, на якому буде зафіксовано об'єднання в єдину помісну автокефальну православну церкву. Також буде обраний предстоятель цієї церкви.

Крім того, повідомлялося, що США підтримають позитивне рішення Константинополя про надання томосу про автокефалію.