ua en ru

Олександр Лукашенко отримав Шнобелівську премію світу за заборону оплесків у громадських місцях

Президент Білорусії Олександр Лукашенко удостоївся Шнобелівської премії миру 2013 р. Нагорода, заснована Марком Абрахамсом і гумористичним журналом "Аннали неймовірних досліджень", вручається за "досягнення, які змушують спочатку сміятися, а потім - задуматися".

Президент Білорусії Олександр Лукашенко удостоївся Шнобелівської премії миру 2013 р. Нагорода, заснована Марком Абрахамсом і гумористичним журналом "Аннали неймовірних досліджень", вручається за "досягнення, які змушують спочатку сміятися, а потім - задуматися".

Гарвардський університет відзначив безсумнівні заслуги білоруського лідера у протидії незаконним акціям опозиції: премію вручили за заборону оплесків у громадських місцях. Особливу увагу міжнародне співтовариство приділило нагоди, коли за оплески був заарештований однорукий інвалід. Організаторам не вдалося вийти на контакт з політиком і особисто запросити його на церемонію.

Символічно, що в липні 2011 р. Лукашенко хотіли висунути на Нобелівську премію з економіки. З подібною ініціативою виступив голова Федерації профспілок Білорусі Леонід Козик. На думку активіста, ідеї глави держави про необхідність і можливість побудови держави з соціально орієнтованою економікою заслуговують високої нагороди. "Це ідея світового значення, нове слово в теорії розвитку суспільства і держави", - підкреслив голова Федерації.

Фото: Шнобелівська премія 2013

Однак повернемося до Гарварду. Вчені не обійшли увагою і інші заслуги своїх колег по науковому цеху. Юрій Іваненко, Альберто Мінетті, Герман Каппеліні та інші вчені удостоїлися нагороди за дослідження бігу людини на місці. Виявилося, що в цьому стані симулюється стан невагомості.

Вплив ферменту цибулі, який змушує людей плакати, також удостоївся високої оцінки наукової спільноти. "Вплив травної системи людини на скелет мікроссавців" організатори Шнобелевки також відзначили нагородою.

Вчені не змогли обійти увагою питання, чому корів частіше бачити коли вони лежать, а не стоять. Однією з найактуальніших тем організатори назвали хірургічне запобігання епідеміям в Сіамі за допомогою ампутації статевих органів чоловіків. За словами дослідників, видалення членів у тайців дійсно дозволило скоротити масштаби епідемій. Однак експеримент не можна вважати повністю "чистим": найчастіше чоловіки втрачали статеві органи не за порадою лікарів, а через напади качок. Багато будинків в Таїланді побудовані на воді, а качки мешкають під палям і регулярно нападають на господарів, поскаржилися дослідники.

Лауреати Шнобелевки - 2013 також задалися питанням, чому п'яні люди вважають, що вони більш привабливі. Ще один дослідник встановив, що гнойові жуки, якщо заблукають, можуть орієнтуватися по зірках.

Нарешті, американський вчений Густав Піццо винайшов електромеханічну систему, що дозволяє запобігти викрадення літаків. Винахід працює таким чином: коли злочинець сідає в крісло пілота, з люка вилітає пакет, в який автоматично загортається викрадач, після чого його викидає з кабіни на парашуті. На землі злочинця повинні очікувати поліцейські, заздалегідь попереджені по радіо.