ua en ru

Албанський парламент ухвалив закон, який дозволяє імпорт відходів

Парламент Албанії ухвалив закон, який дозволяє імпортувати сміття та промислові відходи. За проект проголосували прихильники прем'єр-міністра Саллі Беріші із Демократичної партії, передає радіо "Свобода".

Проти ухвалення закону виступив Президент Албанії Бамір Топі і, таким чином, підтримав опозицію. Під час обговорення законопроекту напередодні під стінами албанського парламенту також відбулася масова акція протесту. Учасники наголошували, що не хочуть, щоб їхня країна перетворилася на смітник.

Прем'єр Беріша заявив, що закон забороняє ввезення токсичних відходів. Загалом, за його словами, перелік категорій відходів, які можна буде імпортувати, в остаточному варіанті закону скоротили з 400 до 50.

В уряді також повідомили, що низка західноєвропейських компаній вже заявила про готовність побудувати в Албанії кілька заводів із переробки сміття. Ухвалення закону, ймовірно, зробить Албанію основним переробником відходів у Європі.

Ініціативу албанського уряду раніше пов'язали з тим, що нині країна майже 100% своїх потреб забезпечує за рахунок імпорту. Аналогічним бізнесом протягом певного часу займався Китай, одна з цього року влада Китаю дозволила імпорт лише тих відходів, які використовуватимуться як виробнича сировина.