ua en ru

Албанія закрила для Греції частину Іонічного моря

Албанія закрила для Греції частину Іонічного моря Фото: DepositPhotos

Тирана вимагає від Афін відмовитися від планів з розвідки і видобутку вуглеводнів у територіальних водах

На південних Балканах, слідом за різким загостренням політичної обстановки в Македонії, формується ще один фактор нестабільності. Днями Албанія пред'явила Греції претензії щодо прикордонних районів між двома країнами, пише "Російська газета" з посиланням на грецькі ЗМІ.

При цьому експерти вважають подібний розвиток подій далеко невипадковим збігом і пов'язують його з перспективами участі Росії в енергопроектах у регіоні.

За даними грецької газети "Катімеріні", з Тирани до Афін надійшов витриманий у жорстких виразах документ, що фактично являэ собою територіальні претензії до Греції. Зокрема, албанська сторона вимагає від Еллади відмовитися від планів з розвідки і видобутку вуглеводнів в Іонічному морі на тій підставі, що район майбутніх пошуків зачіпає територіальні води Албанії. Крім того, Тирана зажадала від грецьких офіційних осіб надати результати геологічних досліджень у прикордонному до Албанії районі Епір (адміністративний центр - місто Янніна) на північному заході Греції.

Сама постановка питання про надання карт грецькій території албанським владі обурила цілий ряд афінських ЗМІ. У бесіді з "Катімеріні" неназвані грецькі дипломати трактували випад албанців як "явну спробу поставити під питання кордону між двома країнами". В Афінах вважають, що Тирана пішла на "високоризикований політичний крок для двосторонніх відносин".

Зазначимо, що раптове загострення у греко-албанських відносинах грецькі експерти пов'язують з педальованою час від часу ідеєю "Великої Албанії" - держави, що включає в себе всі території балканських країн з албанським населенням.

Втім, про цю націоналістичну утопію в Тирані згадали явно не випадково, зазначають оглядачі в Афінах. І нагадують - буквально у квітні міністр енергетики нового лівого уряду Греції Панайотіс Лафазаніс офіційно запросив до участі в тендері на розвідку і видобуток нафти і газу на 20 ділянках в Іонічному морі компанії з Росії та Китаю.

Примітно й те, що спочатку плани з видобутку вуглеводнів у цих районах були анонсовані попереднім консервативним і близьким до ЄС і Вашингтону урядом Греції ще у 2011 році. А минулого року пройшли тендери, в ході яких перші ліцензії на розвідувальне буріння були видані західним компаніям і жодної реакції з боку Тирани не послідувало.

Зі зміною влади у Греції, яка п'ять місяців тому перейшла до коаліції партій СІРІЗА і "Незалежні греки", а також вираженою Афінами готовністю розвивати енергетичне та інше співробітництво з Росією і Китаєм, навколо Еллади один за одним почали виникати джерела нестабільності.

Коментатори вже встигли пов'язати політичну кризу в Македонії з готовністю Скоп'є пустити по території своєї країни нитку запропонованого Росією до реалізації трубопроводу "Турецький потік", який має доставити 47 мільярдів кубометрів російського газу через території Туреччини, Греції, Македонії та Сербії до Центральної Європи.

Така перспектива явно не влаштувала США, які лобіюють відмову Греції від участі в цьому проекті. Не минуло й двох тижнів з моменту візиту до Афін спецпосланця Держдепу США з питань енергетичної безпеки Хофстайна. Судячи з наявної інформації, він намагався переконати міністра енергетики Греції Лафазаніса і прем'єра Ципраса відмовитися від взаємодії з Москвою з цього питання.

Так, виступаючи минулого тижня на конференції журналу The Economist у грецькій столиці, Лафазаніс наголосив, що "Греція не хоче, щоб енергія стала причиною конфліктів, а була б полем співробітництва", висловився за реалізацію проекту "Турецький потік" і підкреслив, що "Греція не має наміру більше підкорятися наказам з-за кордону". Це явно не влаштовує тих, хто намагається натиснути на грецький уряд.

"Нам явно надсилають сигнал про те, щоб ми відмовилися від своїх планів з перетворення Греції на плюралістичний енергетичний центр, переоцінили намір розвивати співпрацю з Росією, Китаєм та іншими країнами БРІКС. І, чесно кажучи, те, що відбувається навколо Македонії, всіх трохи лякає", - розповіло "РГ" джерело в уряді Греції, додавши, що в Афінах очікують не тільки подальшого загострення відносин з Албанією, а й нових штучно створених провокацій з боку Туреччини.

Нагадаємо, напередодні США запропонували Греції відмовитися від участі в "Турецькому потоці".

Раніше "Газпром" оцінив грецьку частину "Турецького потоку" у 2 млрд євро.