ua en ru

Албанія відмовилася знищувати сирійську хімічну зброю

Албанія відмовилася від пропозиції США прийняти хімічну зброю Сирії для знищення на своїй території, заявив прем'єр-міністр країни Еді Рама.

Албанія відмовилася від пропозиції США прийняти хімічну зброю Смрії для знищення на своїй території, заявив прем'єр-міністр країни Еді Рама (на фото). Про це повідомляє ВВС.

"Для Албанії неможливо взяти участь у цій операції", - оголосив Рама, передає Reuters.

Політик зазначив, що республіка не має в своєму розпорядженні необхідних можливостей.

Організація зі знищення хімічної зброї ООН чекала відповіді Албанії перед засіданням, на якому має бути затверджений план зі знищенню хімічної зброї Сирії.

Раніше в Албанії пройшли масові протести проти знищення хімічної зброї на території країни.

У Вашингтона є і інші потенційні кандидати, здатні зайнятися знищенням хімзброї, проте про які країни йде мова, поки невідомо. Знищити необхідно 1,3 тонни отруйних речовин. Утилізація повинна завершитися до середини 2014 р.

Росія фінансово може допомогти Сирії в знищенні хімзброї, виділивши на операцію до 2 млн дол.

Раніше повідомлялося, що Росія і США чекають, що хімічна зброя Сирії не буде повністю знищена до середини 2014 р., як передбачено первинними цілями.

Разом з тим Росія і США хочуть, щоб всі небезпечні хімічні речовини, окрім ізопропанолу, були вивезені з Сирії вже до кінця 2013 р. Ізопропанол - один з двох основних прекурсорів для виробництва зарину - планується знищити безпосередньо в Сирії до 1 березня 2014 р.

Передбачається, що, якщо отруйливі речовини вдасться вивезти з Сирії до кінця 2013 р., головна проблема буде вирішена і світова спільнота зможе собі дозволити затриматися із знищенням цих матеріалів. Поки не ясно, яка країна прийме сирійську хімзброю для подальшого знищення.