ua en ru

За "акустичною атакою" на дипломатів США стоїть Росія, - NYT

За "акустичною атакою" на дипломатів США стоїть Росія, - NYT Фото: посольство США в Гавані (DW.com)

Фахівці припускають, що дипломати зазнали впливу мікрохвильового випромінювання

Нейрофізіолог Аллан Фрей, який довгий час консультував владу США, припустив, що мікрохвильову атаку на американських дипломатів могла організувати частина кубинського керівництва, що орієнтується на зв'язки з Російською Федерацією (РФ). Про це пише The New York Times.

Наголошується, що "акустичні атаки" на співробітників посольства США в Гавані були зафіксовані з кінця 2016 року, детальний медичний звіт про них з'явився в березні 2018 року, і мікрохвильове випромінювання в ньому не згадувалося.

Зараз ряд експертів вважають, що мікрохвильове випромінювання є найбільш правдоподібним поясненням симптомів, про які повідомляли постраждалі.

Наголошується, що це могло бути зроблено для того, щоб зірвати поліпшення відносин Гавани з Вашингтоном. За словами Фрея, який в 1960-х роках відкрив вплив акустичних мікрохвиль, американські слідчі зверталися до нього щодо цієї справи.

Раніше американський сенатор-республіканець, член комітету із закордонних справ верхньої палати Конгресу США Джефф Флэйк заявив, що Федеральне бюро розслідувань (ФБР) не виявило доказів вчинення "акустичних атак" проти американських дипломатів на Кубі.

Нагадаємо, в жовтні 2017 року в Держдепі США заявили, що внаслідок "акустичних атак" на Кубі на початку минулого року проти дипломатичного персоналу постраждали 24 людини.

У свою чергу кубинські слідчі звинувачення Сполучених Штатів з приводу "акустичних атак" назвали "науковою фантастикою".