ua en ru

Акциз на алкоголь "годує" нелегальний ринок і негативно позначається на надходженнях до бюджету, - Гудзенко

Акциз на алкоголь "годує" нелегальний ринок і негативно позначається на надходженнях до бюджету, - Гудзенко Фото: Віталій Гудзенко

За даними нардепа, за 6 років акцизи на алкоголь зросли на 300%

Акциз на алкоголь "годує" нелегальний ринок і негативно позначається на надходженнях до державного бюджету. Про це у своєму блозі написав народний депутат від БПП, член комітету Верховної ради з питань митної та податкової політики Віталій Гудзенко.

"Був проведений аналіз підвищення ставок акцизного податку у 2011-2017 роках та його вплив на обсяги виробництва. Зростають обсяги нелегального ринку, а разом з ними кількість отруєнь від сурогату. Необхідно не змінювати ставку акцизів на алкоголь найближчі кілька років. Більше того, в нинішніх умовах ми пропонуємо переглянути існуючі ставки акцизу", - пише він.

За даними нардепа, за 6 років акцизи на алкоголь зросли на 300%. При цьому він зазначає, що раніше підвищення були поступовими, але з 2014 по 2017 рік ставки вросли на 110% з 56,42 грн до 126,96 грн за літр спирту.

"Логічно було б очікувати такого ж різкого зростання надходжень до бюджету країни, але у сфері алкогольних акцизів проста математика не працює", - написав Гудзенко.

З посиланням на дані Державної фіскальної служби політик зазначив, що сплата акцизного податку виробниками горілки протягом останніх п'яти років становить близько 5 млрд грн в рік незалежно від підвищення ставок акцизного податку.

"Куди ж йдуть інші мільйони? Обґрунтованою причиною тенденції "незбільшення" доходів держави є глобальне зростання "тіньового сектора". Це підтверджується скороченням обсягів легального виробництва горілки, а також невтішною статистикою МОЗ – з 2011 року жертвами отруєнь алкоголем стали більше 92 тисяч осіб", - підкреслив Гудзенко.

За його словами, щорічно легальний ринок алкоголю скорочується, при цьому кількість виробників зростає – в 2017 видано 299 ліцензій на виробництво алкоголю (вартість 500 тис. грн).

Це, вважає нардеп, може говорити про те, що на напівлегальних заводах розливають сурогат. Гудзенко впевнений, що в нинішніх умовах необхідно переглянути існуючі ставки акцизу і посилити боротьбу з нелегальним обігом алкоголю.