ua en ru

Акціонери TEPCO компанії-оператора "Фукусіми-1" вимагають від менеджменту повернути 14 млрд дол

Група акціонерів японської Tokyo Electric Power Company (TEPCO) компанії-оператора аварійної АЕС "Фукусіма-1" вимагає від менеджменту, який очолював компанію протягом останніх 20 років, повернути їй більше14 млрд дол., повідомляє японський телеканал NHK.

Власники акцій TEPCO незадоволені тим, як керівники компанії забезпечували безпеку АЕС і прийнятими раніше заходами для запобігання аварії на цьому підприємстві. Повідомляється, що судовий позов може бути поданий від імені 30 акціонерів проти приблизно 60 колишніх і нинішніх керівника різних рангів японського оператора АЕС.

Акціонери TEPCO заявляють, що менеджмент компанії не зробив належних заходів, щоб захистити АЕС "Фукусіма-1" він наслідків землетрусу і цунамі.

Як передає телеканал NHK, один з інвесторів компанії заявив, що керівництво TEPCO неодноразово підкреслювало факт забезпеченості безпеки АЕС, проте після землетрусу на "Фукусіма-1" сталася безпрецедентна в історії японських атомних станцій аварія.

У березні 2011 року в Японії стався потужний землетрус магнітудою 9,0. Після коливань земної кори на державу обрушилося цунамі. Все це привело до тисяч загиблих. Крім того, в результаті стихії сталася аварія на АЕС "Фукусіма-1", в результаті якої на підприємстві відбулося кілька вибухів і витік радіації.