ua en ru

Акціонери Nabucco вирішили не будувати допоміжну гілку до Ірану через політичну обстановку

Акціонери проектованого магістрального газопроводу Nabucco, по якому газ з Каспійського регіону планується постачати до Європи в обхід Росії, домовилися про будівництво двох допоміжних гілок до межі з Грузією і Іраком. Проте у зв'язку з поточною політичною ситуацією вони ухвалили рішення не будувати допоміжну гілку до Ірану. Відповідне рішення було ухвалене членами консорціуму в Анкарі (Туреччина), йдеться в опублікованому сьогодні прес-релізі компанії Nabucco Gas Pipeline International GMBH (оператора проекту "Набукко"), повідомляє РБК.
Нагадаємо, в консорціумі по будівництву газопроводу беруть участь компанії: OMV Gas GMBH (Австрія), Botas (Туреччина), Bulgargaz (Болгарія), S.N.T.G.N. Transgaz S.A. (Румунія), MOL Natural Gas Transmission Company Ltd. (Угорщина), RWE (Німеччина).
У повідомленні компанії йдеться також, що будівництво двох вищезгаданих допоміжних гілок повністю забезпечить газопровід постачаннями сировини з Туркменії, Іраку і Азербайджану. Проте багато аналітиків не розділяють дану точку зору, вважаючи, що участь Ірану, який володіє другими в світі запасами газу, необхідна. Зазначимо, що на даний момент конкретного договору про постачання не існує.
Раніше генеральний директор компанії Nabucco Gas Pipeline International GMBH Рейнхард Мітшек повідомив, що переговори з Азербайджаном щодо постачань 8-10 млрд куб. м газу по трубопроводу Nabucco почнуться в самий найближчий час, а саме літом 2010 р. При цьому Р.Мітшек підтвердив, що в даний момент з питання постачань газу по трубопроводу ведуться переговори також з Туркменістаном.
Nabucco - газопровід протяжністю 3,3 тис. км. з проектною потужністю 26-32 млрд куб. м газу в рік. Спочатку проект трубопроводу Nabucco, представлений в 2004 р., передбачав постачання газу з родовищ Ірану в Персидській затоці. У 2006 р. у зв'язку з конфліктом навколо іранської ядерної програми було ухвалено рішення змінити проект так, щоб мати можливість постачати газ з Туркменістану, Узбекистану і Азербайджану.