ua en ru

Акції Запорізького алюмінієвого комбінату повернуті в держвласність, - ГПУ

Акції Запорізького алюмінієвого комбінату повернуті в держвласність, - ГПУ Фото: Запорізький алюмінієвий комбінат

Повернуто пакет акцій номінальною вартістю 105 млн грн

Пакет акцій ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" (ЗАлК) вихований у державну власність. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Генеральної прокуратури України (ГПУ).

"Завдяки вжитим Генеральною прокуратурою України заходам реально виконано прийняте за її позовом судове рішення і в державну власність повернуто пакет акцій ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат" загальною номінальною вартістю понад 105 млн грн, що становить 68,01% статутного фонду товариства. Контрольний пакет акцій 09.06.2015 зараховані на рахунок у цінних паперах Фонду державного майна України", - йдеться в повідомленні.

В компанії "Російський алюміній" ("РусАл") у свою чергу заявили, що будуть відстоювати свої права у міжнародних судах. Компанія є добросовісним набувачем акцій і буде відстоювати свої права у міжнародних судах. В даний час виробничі потужності Залку перебувають у режимі консервації", - заявили в компанії.

Нагадаємо, що в лютому 2001 р. між Фондом державного майна України і ЗАТ "АвтоВАЗ-Інвест" був укладений договір купівлі-продажу пакета акцій ЗАлК, за умовами якого, крім зобов'язання покупця сплатити ціну пакета акцій, також передбачалося обов'язкове погашення боргів приватизованого підприємства, а саме довгострокових зобов'язань товариства перед Державним експортно-імпортним банком України за кредитною угодою на суму понад 75 млн дол.

У той же час покупці контрольного пакета акцій ЗАлК - ЗАТ "АвтоВаз-Інвест" і компанією "VELBAY HOLDINGS LIMITED" уникали виконання інвестиційних зобов'язань перед державою щодо погашення заборгованості товариства за вищевказаною кредитною угодою.

"Це стало підставою для пред'явлення Генеральною прокуратурою України відповідного позову, який був задоволений. Обґрунтованість вимог прокурора підтвердили і суди апеляційної та касаційної інстанцій", - повідомили в Генпрокуратурі.

У той же час відповідачі неодноразово зверталися до Верховного Суду України, який 11 березня 2015 р. судові рішення залишив без змін.

Зазначимо, у березні Верховний суд України підтвердив законність вимог Генеральної прокуратури України щодо повернення державі контрольного пакету акцій ВАТ "Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат".