ua en ru

Акції компаній російського мільярдера Євтушенкова рухнули на новинах про його арешт

Після відкриття сесії акції АФК "Система" впали на 26%, "Башнафта" - на 14%. Так ринок зустрів новину про пред'явлення обвинувачення голові ради директорів АФК "Система" Володимиру Євтушенкову.

Після відкриття сесії акції АФК "Система" впали на 26%, "Башнафта" - на 14%. Так ринок зустрів новину про пред'явлення обвинувачення голові ради директорів АФК "Система" Володимиру Євтушенкову.

Індекс ММВБ до 10:30 опустився на 0,7% до 1467,40 пунктів, РТС також відкрився в червоній зоні, втративши 0,48%, але до 10:30 відіграв падіння, повернувшись на рівень закриття вчорашніх торгів.

"Це логічна реакція на вчорашні новини: глава "Системи" перебуває під домашнім арештом, а сама вона може втратити по суті половину кеш-генеруючих активів, "Башнафта" потрапила під ймовірність зміни контролю, відповідно всі дивідендні історії та історії з розміщеннями автоматично зникають, звідси і реакція інвесторів", - говорить директор в глобальному управлінні по роботі на ринку акцій, Ренесанс Капітал Максим Орловський.

"Новина різко негативна, падає навіть актив, який не був порушений - МТС, який втратив 6%. Індекси реагують не так бурхливо, є папери, які сьогодні в плюсі, тому ММБВ і РТС відреагували меншою мірою на це впливає і те, що трохи скорегувалися валютні курси", - додає старший портфельний керуючий GHP Group Юрій Селяндін.

"Треба пам'ятати, що в США і Лондоні торги ще не відкрилися, робити якісь висновки про вплив новини на ринок можна буде тільки після відкриття західних ринків. Поки про це говорити рано", - додає Орловський.

Увечері 16 вересня стало відомо, що засновник АФК "Система" Володимир Євтушенков затриманий і поміщений під домашній арешт у справі "Башнафта". Слідство підозрює його в легалізації майна, здобутого злочинним шляхом. Це перший арешт бізнесмена з числа найбагатших підприємців за останні десять років, що минули з моменту затримання Михайла Ходорковського.

У рамках розслідування справи про продаж "Башнафти" АФК "Системи" в офісі АФК на Мохової був проведений обшук. Євтушенков звинувачення у відмиванні грошей заперечує. У АФК "Системи" збираються "використовувати всі передбачені законно засоби правового захисту".

За версією слідства, "Башнафта" була продана АФК "Системи" в 2009 р. на 500 млн дол. нижче договірної ціни. У липні справу було порушено проти сина екс-президента, колишнього голови "Башнафти" Уралу Рахімова, який звинувачується в легалізації злочинних доходів при приватизації та продажу "Системі" акцій компаній башкирського ПЕК. Зараз Урал Рахімов оголошений в міжнародний розшук.

У липні Євтушенков вже був допитаний по справі Уралу Рахімова. Тоді підприємець назвав те, що відбувається навколо "Башнафти" "звичайним рейдерством".

15 вересня президент Башкирії Рустем Хамітов заявив, що республіка не отримала "ні копійки" при продажу компанії. За його словами, у разі справедливого розслідування кримінальних справ про приватизацію та продажу нафтової компанії "Системі" республіка може отримати те, що їй належить. Раніше Міністерство земельних і майнових відносин Башкирії подало цивільний позов про компенсацію на 209 млрд руб.