ua en ru

Акції китайської компанії Інтернет-торгівлі Alibaba.com подорожчали на 2,8% після оголошення про інвестиції DST Global

Акції китайської компанії з торгівлі в інтернеті Alibaba.com за підсумками сьогоднішніх торгів на Гонконгській біржі подорожчали на 2,8% після того, як три інвестиційних фонди, серед яких - російський DST Global, оголосили про намір інвестувати в материнську компанію Alibaba Group.
Акції Alibaba.com додали у вартості 2,79%, закрившись на позначці 6,99 гонконгського дол. (0,89 дол. США). В ході торгів папери максимально піднімалися на 7% до ціни закриття попередніх торгів.
Напередодні DST Global, фонд Юрія Мільнера і Алішера Усманова, що інвестує в інтернет-сектор, американська Silver Lake і китайська Yunfeng Capital оголосили, що куплять акції Alibaba Group, виставивши оферту акціонерам - співробітникам компанії, власникам опціонів на акції Alibaba і ряду інших власників паперів. Пропозиція дійсна з 22 вересня 2011 р. і буде закрита протягом 4-6 тижнів. Поряд з DST, Silver Lake і Yunfeng Capital, в інвестиціях бере участь державний фонд Сінгапуру Temasek Holdings, що вже володіє часткою в капіталі Alibaba Group.
Інвестори не розкрили фінансових умов угоди, однак, за даними американських ЗМІ, Alibaba Group оцінена в 32 млрд дол., а фонди можуть купити акції на суму до 1,6 млрд дол.
Alibaba не отримає нових інвестицій, оскільки фонди викуповують існуючі акції, однак інтернет-група залучає нових інвесторів, які можуть допомогти розрядити напружені відносини між засновником і головою правління Alibaba Джеком Ма і основними акціонерами холдингу - американською Yahoo! (їй належить близько 40%) і японської Softbank Corp. (близько 30%). Крім того, угода з DST Global, Silver Lake, Yunfeng Capital і Temasek дозволяє співробітникам Alibaba реалізувати свої акції і опціони, не чекаючи IPO холдингу, термін якого не визначено.
Alibaba.com - один з активів Alibaba Group, найбільшого гравця на китайському ринку електронної комерції. Alibaba.com займається онлайн-торгівлею за схемою B2B, її акції торгуються на Гонконгській фондовій біржі. Також в Alibaba Group входять найбільші в Китаї онлайн-платформи роздрібної торгівлі Taobao Marketplace and Taobao Mall.
Інвестфонд DST Global афільований з російським інтернет-холдингом Mail.ru Group і володіє міноритарними пакетами у найбільшої в світі соціальної мережі Facebook, виробника ігор для соціальних мереж Zynga, "скидочном" сервісі Groupon. Минулого місяця DST також інвестував в сервіс мікроблогів Twitter.