ua en ru

Акції "Більшовика" заарештовано: експерти оцінили наслідки

Акції "Більшовика" заарештовано: експерти оцінили наслідки Фото: завод "Більшовик" (focus.ua)

11 січня суд заарештував 100% акцій АТ "Перший київський машинобудівний завод" (колишній "Більшовик"). На думку слідчих, звіт про оцінку майна не відповідає законодавству, проте p цим не погодилися інвестори та оцінювачі ринку.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на Liga.net.

Так, вартість приватизації заводу "Більшовик" (1,43 млрд грн) критикували на ринку одразу після покупки. Однак, покупці та Фонд держмайна звинувачення у заниженій ціні заперечують, оскільки ніхто не рахував кількість судових справ навколо заводу, арешт майна та 800 млн грн боргу, про це раніше заявляв в інтерв'ю Liga.net один з інвесторів проекту, девелопер Олексій Баранов, це ж підтверджує директор компанії Stockman Сергій Овчинніков. За його словами, щороку лише податок на землю - близько 5 млн доларів.

"Кінцева вартість заводу з суміжними витратами складе 2,26 млрд грн, а не лише сплачені безпосередньо 1,43 млрд грн", - говорив новий співвласник заводу Олексій Баранов.

Якби ціна була занижена, на аукціоні було б набагато більше учасників, ніж троє, додає він. Також Баранов заявив про відсутність комунікації між слідчими та інвесторами, а також вважає арешт тиском на інвесторів.

ДБР було у цій історії від початку приватизації. Представники бюро були членами міжвідомчої комісії, яка визначила стартову ціну заводу, свідчить один із релізів Фонду.

"Жодних заперечень від ДБР на етапі погодження ціни не було. ДБР фактично і юридично затвердило оцінку, яка зараз, на їхню думку, стала заниженою. За такою логікою, саме ДБР є співучасником цього злочину", - стверджують в UDP.

Майно та рахунки заводу заарештовані з 2019 року за борги.

"Арешт акцій заводу для самого заводу нічого не змінює, його роботу і так паралізовано, - коментує співінвестор проекту Олексій Баранов. - Майно та рахунки заводу заарештовані з 2019 року за борги. По факту - інвестори вже стали його повноцінними власниками. Рішення суду про арешт інвестори мають намір оскаржити у суді".

На даний момент, за його словами, нові власники розпочали інвентаризацію комплексу, щоб оцінити реальний стан об'єкта.

"Будуть проведені юридичний, фінансовий та технічний аудит, а також робота над більш ніж 100 судовими процесами, які зараз точаться навколо заводу", - додав Баранов.

Раніше Фонд держмайна повідомив про надходження коштів за реалізацію підприємства до державного бюджету.