ua en ru

Активи заможних китайців збільшаться в цілому на 18% до кінця 2011 р., - дослідження

Активи заможних китайців збільшаться в цілому на 18% до кінця 2011 року, досягнувши 18 трлн юанів (2,7 трлн дол.), йдеться в дослідженні аналітиків Bain&Co і China Merchants Bank, передає РБК daily.

Згідно з дослідженням, кількість багатих людей зі статком від 10 млн юанів (1,5 млн дол.) зросло майже вдвічі з 2008 р., до 590 тис. чоловік. У порівнянні з минулим роком таких багатіїв стало більше на 90 тис. осіб.

Як показують результати дослідження, майже третина власників станів в 15 млн дол і вище вже емігрувала з країни, а 47% хотіли б це зробити.

На думку аналітиків, основна причина еміграції мільйонерів - невдоволення політичною ситуацією в Піднебесній. Китайська влада дуже суворо обходиться з неугодними їм людьми, в тому числі і з мільйонерами. Викриті в корупції місцеві багатії, які не мають «даху» в політичних верхах, отримують великі терміни тюремного ув'язнення.

Як вважає аналітик Лондонської школи економіки Хьюн Бан Шин, заможних людей змушує їхати з Китаю, зокрема, невизначеність у сфері володіння нерухомістю. «Хоча в 2007 р. був прийнятий закон про приватну власність, тим не менше люди як і раніше не впевнені в довгостроковому захисті. Особливо якщо врахувати, що більша частка приватних активів пов'язана з вкладеннями в нерухомість», - сказав експерт.

Як наголошується в дослідженні, ще одна причина відтоку китайців на чужину - бажання дати більш якісну освіту своїм дітям. Поки що ні шкільне, ні вища освіта в КНР не відповідає міжнародним вимогам. Так, в останньому рейтингу університетів світу, складеному Шанхайським університетом, жоден китайський вуз не увійшов до першої сотні.