ua en ru

Активісти завершили підготовку законопроекту для прийняття нової Конституції

Громадські організації і громадські активісти, які об'єдналися в Коаліцію "Народна конституція", завершили підготовку законопроекту, який дозволить легітимним способом прийняти нову Конституцію України. Про це представники Коаліції заявили сьогодні під час прес-конференції, зазначивши, що нова Конституція стане новим Суспільним договором і покладе кінець системній кризі в Україні.

За словами одного з ініціаторів Коаліції Віталія Чудновського (ГО "Конституційний Конвент"), з листопада 2015 року було розпочато тур по обласних центрах України з метою обговорення як на експертному, так і на громадському рівні принципів нового Суспільного договору. "Результатом попередньої піврічної роботи і даних дискусій можна вважати законопроект, який визначає механізми прийняття нової Конституції, яка буде повністю відповідати запитам суспільства", - зазначив він.

Про мету створення проекту закону "Про процедуру підготовки проекту нової Конституції України" та принципи її створення розповів експерт з конституційного права, керівник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

"Сьогодні фактично можна констатувати, що закривається вікно можливостей, яке з'явилося у країни після Революції Гідності. Великий відсоток громадян України констатує, що ключові реформи не відбулися. Зростає невдоволення владою", - зазначив експерт. І саме ініціатива Народної Конституції, за його словами, є одним з варіантів того, як можна перевести невдоволення владою радикальних верств суспільства в конструктивне русло діалогу і знайти майданчик для мирного і цивілізованого обговорення майбутнього країни.

Виходячи з цих правових тез експерти і пропонують проект закону "Про процедуру підготовки проекту нової Конституції України".

"Ініціатива початку процесу, - розповів Коліушко, - згідно з проектом, повинна належати громадянам. І ми пропонуємо реалізацію тією ж процедурою, що і ініціатива щодо референдуму за народною ініціативою: збирання 3 мільйонів підписів громадян". Далі, передбачається, оголошення президентом виборів органу установчої влади - як прописано в проекті, Конституційні збори.

"Вибори народних представників у Конституційні збори повинні проходити за мажоритарною системою в багатомандатних округах, - пояснив конституціоналіст. - Ми пропонуємо використовувати наявні сьогодні 225 округів, на які поділена територія країни, але об'єднати їх по 3 в 1 округ. Таким чином, вибори повинні проходити в 75 округах. У кожному з них має бути обрано по 4 народних представника. Загальна кількість учасників Конституційних зборів таким чином складе 300 осіб".

Голова виконавчого секретаріату Сергій Опря від імені учасників Коаліції "Народна Конституція" звернувся до всіх суб'єктів законодавчої ініціативи і народних обранців з проханням внести цей законопроект на розгляд Верховної Ради, а також сприяти його якнайшвидшого прийняття.

До складу Коаліції громадянського суспільства "Народна Конституція" увійшли громадські організації "Конституційний конвент", "Україна - це я", "Глобал Юкрейн", Міжнародний центр перспективних досліджень, "ЦППР", "Українська стратегія" і "Єдиний український заклик". А також відомі експерти та громадські діячі: Вікторія Подгорна, Віталій Чудновський, Сергій Опря, Ігор Коліушко, Геннадій Друзенко, Василь Філіпчук, Анатолій Пінчук, Тарас Стецьків, Сергій Іванов, Олексій Жемеренецький та інші.