ua en ru

Активісти провели пікет біля посольства Італії через дії "Укрсоцбанку"

Близько 300 активістів сьогодні, 4 квітня, пікетували посольство Італії в Україні. Активісти вимагали "не підтримувати тіньовий бізнес України і махінації "Укрсоцбанку" з минулою владою України".

Більшість активістів є вихідцями з Одеси, оскільки в цьому місті через дії "Укрсоцбанку" люди з 2008 року не можуть отримати своє житло.

За даними ЗМІ, 4 квітня посол Італії в Україні Фабріціо Романо повинен провести неофіційну зустріч з главою МВС України Арсеном Аваковим. Як повідомили джерела в МВС України, зустріч носить неформальний характер і має відношення до ситуації навколо українських активів італійської групи Unicredit. За непідтвердженою інформацією, організатором зустрічі виступають юристи Боярчукова і Алексєєва. На зустрічі планується обговорити низку кримінальних справ відносно посадових осіб UniCredit та державної реєстраційної служби, за якими вже вступили в силу обвинувальні вироки.

Нагадаємо, в 2006 році Одеська мерія підписала договір з корпорацією "Альянс" про спільне будівництво соціального житла, але через недофінансування на початку 2008 року забудовнику довелося звернутися за кредитом до "Укрсоцбанку". Договір був укладений на 55 млн грн. Проте банк, розуміючи безвихідність становища забудовника, змусив "Альянс" оформити додатковий так званий технічний валютний кредит на більш ніж 10 млн дол. В рахунок забезпечення валютного кредиту банк взяв під заставу споруджувані будівлі.

Через два місяці після підписання договору, після обвалу курсу гривні, "Укрсоцбанк" в односторонньому порядку припинив фінансування будівництва. В кінцевому підсумку інвесторам стало відомо, що банк виставив забудовнику рахунок на 200 млн грн.

Щоб приватні інвестори не залишалися заручниками спорів між будівельниками і банком, "Альянс" передав п'ять недобудованих висотних будинків на баланс Одеської міськради. При цьому всі боргові зобов'язання залишилися за "Альянсом". Однак "Укрсоцбанк" втрутився в ситуацію і заборонив місту добудовувати квартири, аргументуючи свої дії тим, що нерухомість заарештована і тепер є власністю банку.

Активісти провели пікет біля посольства Італії через дії "Укрсоцбанку"

Активісти провели пікет біля посольства Італії через дії "Укрсоцбанку"

Активісти провели пікет біля посольства Італії через дії "Укрсоцбанку"