ua en ru

Airbus, Boeing і Embraer об'єднають зусилля в розробці та просуванні авіаційного біопалива

Французький Airbus, який входить в структуру Європейського аерокосмічного концерну EADS, американський авіавиробник Boeing і бразильський аерокосмічний конгломерат Embraer SA домовилися об'єднати зусилля в питанні просування авіаційного біопалива. Авіабудівні компанії домовилися відстоювати спільну позицію при комунікації з представниками влади та виробниками біопалива з питання підтримки його виробництва та розповсюдження. Відповідний меморандум про взаєморозуміння був підписаний представниками Airbus, Boeing і Embraer сьогодні на саміті Air Transport Action Group (ATAG) в Женеві, йдеться в спільному прес-релізі компаній.

Очікується, що співпраця Airbus, Boeing і Embraer з владою та виробниками біопалива дозволить до 2020 р. довести щорічний обсяг поставок авіаційного біопалива на ринок до 2 млн т. За словами представників Boeing, зараз основними загрозами для авіаційної галузі є зростання цін на нафту і жорсткість нормативів, пов'язаних з негативним впливом вихлопів на навколишнє середовище. Зараз авіакомпанії стурбовані тим, щоб знизити емісію вуглеводнів в атмосферу, і біопаливо розглядається як один з альтернативних варіантів.

Нагадаємо, з 1 січня 2012 р. в Європі почала діяти нова система торгівлі квотами на викиди в атмосферу - EU Emission Trade System (EU ETS). Авіацію включили в цю систему директивно в 2008 р., але система почала працювати лише зараз. Із загального обсягу річних квот 85% буде виділятися безкоштовно відповідно до потреб авіакомпаній, а 15% будуть виставлятися на аукціони. Перевищення безкоштовних квот без покупки додаткових коштуватиме 100 євро за кожну тонну вуглекислого газу і каратиметься аж до заборони польотів над Європою.