ua en ru

Ахмадінежад: Повний запуск Бушерської АЕС відбудеться до кінця 2011 р

Повний запуск в експлуатацію Бушерської атомної електростанції (АЕС) відбудеться до кінця 2011 р. Таку заяву зробив в інтерв'ю телеканалу RT Президент Ірану Махмуд Ахмадінежад. За його словами, Бушерська АЕС вже готова для роботи.

Глава держави також зазначив, що у Ірану немає фінансових розбіжностей з російською державною корпорацією "Росатом" щодо забезпечення будівництва, і затримки запуску станції не буде.

"У нас була розмова з Президентом Росії Дмитром Медведєвим, який сказав, що перешкод для роботи немає, і запуск АЕС відбудеться в зазначений термін, за графіком", - підкреслив Президент Ірану. "Зрозуміло, слід дотриматися всіх заходів безпеки", - підсумував він.

Зараз Росія завершує будівництво першої АЕС Ірану, розпочате в 1974 р. німецьким концерном Kraftwerk Union A.G. (Siemens/KWU). В 1980 р. підприємство розірвало контракт через рішення Берліна приєднатися до американського ембарго на постачання обладнання в Іран. Вартість підписаного в 1995 р. контракту Тегерана з Москвою на відновлення будівництва склала 1 млрд дол.

Після пробного пуску станції в серпні 2010 р. планувалося, що вона почне виробляти електроенергію на початку 2011 р. У червні 2011 р. посол Ірану в Росії Сейєд Махмуд Різу Саджад заявляв, що підключення АЕС до мережі енергосистеми країни відбудеться в першу декаду серпня 2011 р.

Однак потім виникли чутки, що у іранської сторони виникли фінансові розбіжності з "Росатомом".

Очікується, що після приєднання об'єкта до енергетичної системи Ісламської Республіки Бушерська АЕС буде забезпечувати 40% всієї потреби країни в електроенергії.