ua en ru

Агрохолдинг "ТАКО" використовує шахрайські схеми з 2005 р, - ЗМІ

Представники аграрного холдингу "Технологічна аграрна компанія об'єднана" ("ТАКО") і підприємств, які входять в сферу його впливу, використовують шахрайські схеми для ухилення від кредитних і податкових зобов'язань. Про це йдеться в сюжеті програми "Без слів" на телеканалі "Еспресо-ТБ".

Зокрема, наголошується в сюжеті, представники "ТАКО" змушують власників паїв ряду сіл Київської і Житомирської області підписувати чисті папери замість реальних договорів оренди з 2005 р.

Як повідомляється, подробиці схем агрохолдингу стали відомі завдяки публічному збройного конфлікту навколо врожаю кукурудзи, який виступає в якості заставного майна за кредитом на суму понад 17 млн дол. У сюжеті зазначається, що "ТАКО" орендувала сельхозпаи у селян, при цьому, здаючи в оренду свої паї місцеві жителі не знали, що врожай з їх землі стане запорукою під банківський кредит.

"Що вони ("ТАКО" - ред.) робили? З року в рік при видачі грошей підписувалися нові договори. Другого примірника договору люди в очі не бачили", - повідомив у телепрограмі сільський голова с. Яцків Антон Порохня.

"Починаючи з 2005 року, людям давали на підпис чисті папери, незаповнені договори - без терміну дії і без будь-яких даних. А гроші власники паїв могли отримати лише в тому випадку, коли підписувався черговий псевдодоговір на пролонгацію оренди землі", - зазначив пайовик с. Яцків Микола Біденко.

Його односелець Володимир Веремей стверджує, що махінації тривають: "Представники компанії кажуть: - ред.) дамо по 500 гривень, а ви натомість код і паспорт, підписуй з нами договір".

У свою чергу, збанкрутіла "ТАКО", за словами місцевих жителів, у яких на руках фотографії згорілих документів, встигла спалити частину власної бухгалтерії.

Жителька Васильківського району розповіла журналістам телеканалу, що тільки після позовної заяви дізналася, що її земля в оренді і використовується зовсім іншою фірмою. Жінка стверджує, що ніяких нових договорів вона не підписувала.

За словами юриста Сергія Боярчукова, схема була досить простою. "Після того, як агрохолдинг "ТАКО" стає банкрутом на її місці з'являється ТОВ "Аграрні системні технології", на яку і переподписались всі договори оренди землі "ТАКО", - повідомив Боярчуков.

Він також додав, що позичальники починають цілий ряд дій, свідомо спрямованих на те, щоб зробити неможливим повернення кредиту банку-переоформляючи земельні паї з компанії-позичальника - на іншу компанію. При цьому самим пайовикам вони розповідають, що це проста реорганізація.
За даними ЄДР засновником нової ТОВ є офшорна компанія, зареєстрована в Лондоні, сказано в сюжеті. За інформацією Еспресо-ТВ, після таких дій банк подав у суд, вимагаючи визнати нові договори оренди недійсними, а жителі села вийшли з вилами і арматурою.

"А поки люди ламають голову, як залучити агрофірму до відповідальності, в самій "ТАКО" - шукають способи уникнути її. Вимагаючи через суд зняти обмеження з свого майна. Для цього агрофірма п'ятнадцять разів подавала відповідну позовну заяву. Кожного разу Феміда відмовила у розгляді позову, адже позивач забував вкласти квитанції про сплату судового збору", - сказано в сюжеті.

На думку авторів матеріалу, таку забудькуватість можна пояснити тільки одним - автоматизована система довгий час не розписувала справу на "правильного" суддю. "Як тільки справа потрапила на розгляд до судді Господарського суду Юрія Пидченко - квитанції про сплату судового збору не змусили себе довго чекати. Наскільки таке припущення вірно - і селяни, і кредитори відчують на собі найближчим часом", - резюмують автори сюжету.

Агрохолдинг "ТАКО" використовує шахрайські схеми з 2005 р, - ЗМІ

Агрохолдинг "ТАКО" використовує шахрайські схеми з 2005 р, - ЗМІ

Агрохолдинг "ТАКО" використовує шахрайські схеми з 2005 р, - ЗМІ

Агрохолдинг "ТАКО" використовує шахрайські схеми з 2005 р, - ЗМІ