ua en ru

Аграрний сектор України може забезпечити надходження 10 млн т зерна щороку до світового запасу ООН, - експерти

Український аграрний сектор може щороку додатково забезпечувати виробництво та зберігання 10 млн тонн збіжжя для створення стратегічного світового запасу зерна під егідою Організації Об'єднаних Націй (ООН). Про це йшлося під час урочистих зборів Національної Академії Аграрних Наук (НААН), передає прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Зокрема, за оцінками науковців НААН, потенціал виробництва зернових культур в Україні оцінюється в 80 млн тонн, що можливо досягти за 2-5 років.

Із нарощенням виробництва до такого обсягу Україна зможе щороку формувати частину обсягу світового резерву зерна в 10 млн тонн, при чому не тільки виробляти це зерно, але й доставляти його за призначенням.
НААН спільно з громадськими організаціями, що діють при ООН, вже розробила відповідну концепцію створення та функціонування цього запасу.

Таким чином Україна через участь формуванні світових резервів зможе долучитися до вирішення глобальних продовольчих проблем.

Перший віце-прем'єр-міністр України Валерій Хорошковський, який також був присутній на засіданні, зазначив, що така ідея є реалістичною і враховує процеси, що відбуваються в світі.

"Ідея абсолютно реальна, вона виходить із зовнішніх процесів, які відбуваються в світі. На жаль, ви знаєте, що значна частина населення в світі недоотримує продукти харчування і безумовно, це одна із сфер, де ООН проявляє підвищений інтерес", - сказав він.

Перший віце-прем'єр-міністр також додав, що участь у формуванні світового запасу зерна дасть змогу Україні залучити додатковий інвестиційний ресурс для підтримання цієї сфери виробництва.

Слід також нагадати, що міністр агарної політики та продовольства України Микола Присяжнюк раніше неодноразово вказував на можливість створення в Україні запасів зерна, що увійшли б до світового резерву.

Нагадаємо також, що наприкінці 2011 р. Микола азаров заявляв, що Україна розглядає зернові запаси як валютно-грошовий резерв і бачить свою перспективу у формуванні світового фонду-запасу зерна при ООН.