ua en ru

Аграрний сектор України функціонує тільки на 50% потужності, - Павленко

Аграрний сектор України функціонує тільки на 50% потужності, - Павленко Фото: прес-служба МінАП

Українські сільгоспвиробники потребують допомоги лізингових компаній за фінансування закупівлі тракторів і комбайнів

Аграрний сектор України функціонує тільки на 50% потужності. Про це заявив міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко під час фокус-сесії "Агробізнес та інфраструктура" першого інвестиційного форуму Україна-США, повідомили у прес-службі МінАП.

"Наші врожаї відстають від розвинених країн через низьку якість насіння і добрив, а також застарілих методів ведення сільського господарства. Більшу частину виробництва складають сировинні товари. Крім того, більше чотирьох млн га продуктивних сільськогосподарських земель досі простоює. Це більше, ніж площа штату Меріленд, і вона тільки й чекає, щоб її обробляли... Ми потребуємо інвестицій для збільшення виробництва тваринних білків, фруктів, овочів та інших дорогих харчових продуктів. Нам потрібні технології для запуску систем високоточної землеробства, керованого в режимі онлайн через супутник . Це дозволить нашим великим фермам працювати максимально ефективно", - зазначив Павленко.

За його словами, Україна має найбільшу територію у Європі, і майже всі землі придатні для землеробства. "Сукупно це більше 41 млн га сільгоспугідь. Це територія, розміром з Каліфорнію, повністю складається з сільгоспугідь. Це зелена родюча рівнина - дуже схожа на" кукурудзяний пояс "Америки, що прекрасно зрозуміють ваші фермери з Канзасу або Південного Іллінойсу. Вона покрита багатими, найбільш родючими чорноземами. У нас сприятлива погода і багато води, в тому числі, завдяки розвиненій системі зрошення на півдні ", - сказав глава МінАП.

Також керівник Мінагрополітики додав, що українські сільгоспвиробники потребують допомоги лізингових компаній за фінансування закупівлі тракторів, комбайнів та іншого обладнання.

"Ми повинні забезпечити гарантії фінансування наших дрібних і середніх ферм. Ці фермери можуть легко подвоїти обсяги виробництва, але не мають доступу до сільськогосподарського устаткування і високоякісним вихідним матеріалам. Всі ці сфери є привабливими для інвесторів, адже гарантують повернення інвестованих коштів, одночасно сприяючи розвитку України", - наголосив Павленко.

Нагадаємо, США планують поставити в Україну сільгосптехніку на 1 млрд доларів.