ua en ru

Аграрний комплекс України може розраховувати на 1 млрд дол. іноземних інвестицій, - експерти.

Інвестиційна привабливість українського аграрного сектора знову підтверджується значними обсягами залученого іноземного капіталу. Так, за останні декілька місяців сільгоспвиробникам вдалось залучити понад 700 млн. дол., з них 600 млн. дол. - завдяки розміщенню акцій та облігацій великих холдингових компаній, повідомляє прес-служба Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

За оцінками експертів ІК Phoenix Capital, аграрні та переробні підприємства зможуть додати до вищезгаданої суми ще близько 500 млн. дол. за рахунок продажу акцій та облігацій. "Зрештою об'єм залучень залежатиме від апетиту західних інвесторів. Загальна сума вливань капіталу в аграрний сектор за підсумками року цілком може перевищити 1 млрд. дол.", - відмічає аналітик Phoenix Capital Андрій Яструб.

На фоні загального обсягу залучених банківських кредитів підприємствами сільського господарства в розмірі 25 млрд. грн на кінець березня цього року, сума в 8 млрд. грн вливань від продажу акцій та облігацій виглядає досить вражаюче та свідчить про значне зростання зацікавленості з боку іноземних інвесторів. Крім отримання значних вигід, до виходу на міжнародні ринки капіталу українські компанії також підштовхує обмеженість пропозиції позичкових коштів з боку внутрішніх фінансових установ.

"Використання можливостей фінансування у такий спосіб є найкращою альтернативою для аграрних холдингових компаній в умовах дефіциту кредитних ресурсів та підвищення вимог до позичальників. Зараз навіть великим сільгоспвиробникам дуже тяжко отримати банківський кредит, а щодо середніх та малих підприємств, то їх шанси взагалі дорівнюють нулю", - коментує ситуацію президент УКАБ Алекс Ліссітса.