ua en ru

Аграрії вимагають відправити Кабмін у відставку через заяви Яценюка про продаж земель

Аграрії вимагають відправити Кабмін у відставку через заяви Яценюка про продаж земель

Аграрна партія України вимагає від Верховної Ради негайно відправити уряд у відставку через заяви прем'єр-міністра Арсенія Яценюка про намір продати 1 млн га державних земель, а в разі нездатності парламенту розпустити цей склад Кабміну і сформувати новий уряд аграрії вимагають від Верховної Ради ухвалити рішення про саморозпуск і провести позачергові парламентські вибори. Про це йдеться в заяві Аграрної партії України, оприлюдненій на офіційному сайті партії.

"Реалізація озвучених 28 лютого пропозицій прем'єр-міністра в прискореному режимі продати 1 млн гектарів державних земель веде до подальшого грабунку народу України і різкої дестабілізації соціально-економічної ситуації в країні. Це приклад того, до чого може "дорулити" уряд, який працює без реальної програми, якому висловили недовіру, але залишили біля державного керма в силу кулуарних домовленостей", - сказано в заяві.

Аграрії зазначають, що Кабмін не має права приймати рішення про продаж землі.

"Єдиним розпорядником головного багатства України, її землі, надр, повітря, водних і природних ресурсів, у відповідності зі статтями 13-14 Конституції України, є народ України. Верховна Рада України як головний представницький орган народу встановила мораторій на продаж землі строком не менше ніж до 1 січня 2017 року. В Україні немає державної землі, а є земля українського народу. І тільки народ може приймати рішення про продаж землі на загальнонаціональному референдумі", - йдеться в заяві.

Аграрії переконані, що початок продажу землі призведе до зосередження основного ресурсу країни в руках міжнародних корпорацій і олігархів.

"Швидше за все, це будуть покупці не з України, а з інших держав, фінансові можливості яких на порядок вищі можливостей українських виробників. В умовах девальвації гривні та падіння реальних доходів українці опиняться в ролі робочої сили, яка обслуговує "чужу землю", - сказано в заяві.

Аграрії наполягають, що обов'язковими умовами для впровадження ринку землі має бути: встановлення мінімальної вартості землі, не нижчої, ніж у Європі; заборона продажу землі іноземцям і обмеження максимальної площі земель у володінні однієї сім'ї; створення механізму повернення землі у державну власність у разі недбалого ставлення до неї; гармонізація інтересів орендарів і пайовиків; створення системи вигідного кредитування кожного українця, який хоче працювати на землі. Без реалізації всіх цих кроків аграрії називають будь-які спроби продажу землі "диверсією проти українського народу".