ua en ru

Аграрії просять Гройсмана перерозподілити держдопомогу для АПК на 2018 рік

Аграрії просять Гройсмана перерозподілити держдопомогу для АПК на 2018 рік Фото: Володимир Гройсман (kmu.gov.ua)

П'ять найбільших профільних асоціацій звернулися до прем'єра

Аграрії просять прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана перерозподілити держдопомогу для агропромислового комплексу на 2018 рік. Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна: "Кому дістануться мільярди аграрних дотацій з держбюджету".

Так, п'ять найбільших профільних асоціацій звернулися до Гройсмана з проханням зберегти обсяг дотацій на фінансову підтримку агровиробників як мінімум на рівні цього року - 4 млрд гривень.

"Ми пропонуємо, щоб сума, яка виділяється на компенсацію будівництва ферм і надання пільгових кредитів на будівництво становила 400 млн гривень замість 1,6 млрд гривень, як це зазначено в проекті держбюджету. І, щоб на сільгосптехніку було виділено стільки, скільки і в цьому році - 500 млн гривень, а вивільнені кошти спрямувати на дотацію виробникам пільгованих видів продукції, щоб зберегти її на рівні 2017 року", - заявив заступник голови Всеукраїнського аграрного ради Михайло Соколов.

Нагадаємо, в даний момент Кабмін змінює підхід до розподілу держдопомоги аграріям: якщо в цьому році в держбюджеті на програму фінансової підтримки сільгоспвиробників передбачено 4,7 млрд гривень, з яких 4 млрд гривень - це бюджетна дотація для розвитку сільськогосподарських підприємств та стимулювання виробництва, то в 2018 році ця сума зменшиться до 2,9 млрд гривень.

Так, безпосередньо на дотацію розвитку залишиться тільки 2 млрд гривень, тобто в два рази менше, ніж у 2017 році. Ще 945 млн гривень влади спрямують на часткову компенсацію вартості сільськогосподарської техніки і обладнання українського виробництва. Все це передбачено у проекті держбюджету на наступний рік.

При цьому уряд збільшив фінансування програми "Підтримка тваринництва" зі 170 млн гривень у цьому році до 2,3 млрд гривень в наступному. З цієї суми 1,6 млрд гривень передбачено на компенсацію вартості будівництва тваринницьких комплексів і їх технологічного оснащення.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про заяву Гройсмана, що проект державного бюджету на 2018 рік передбачає підтримку вітчизняного АПК в сумі 7,3 млрд гривень.