ua en ru

Аграрії закликали Порошенка не вводити санкції проти іноземних виробників міндобрив

Аграрії закликали Порошенка не вводити санкції проти іноземних виробників міндобрив Ілюстративне фото (greenhouse.com)

Аграрні асоціації звернулись до президента

Громадська спілка "Всеукраїнський аграрний форум" від імені своїх членів: Всеукраїнської Аграрної Ради, Аграрного союзу України, Українського клубу аграрного бізнесу, Української аграрної конфедерації та Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад направили офіційне звернення на ім’я президента України Петра Порошенка та членів Ради національної безпеки і оборони України (РНБОУ) із закликом не вводити санкції проти мінеральних добрив, вироблених в Російській Федерації, і не завдавати шкоди вітчизняному аграрному ринку. Про це йдеться у відповідному зверненні, опублікованому на сайті Всеукраїнської аграрной ради.

Як зазначається, 16 травня у рамках Agri Invest Forum 2018 відбудеться перша в Україні дискусія представників аграрного сектору і хімічної галузі.

"Закликаємо вас бути послідовним і врахувати позицію українських аграріїв, обмежившись синхронізацією українських санкцій з вже запровадженими США, і не вводити обмежувальні заходи (санкції) проти імпорту в Україну російських мінеральних добрив", - йдеться в тексті звернення.

Згідно з повідомленням, 2 травня 2018 року РНБОУ розглянула питання запровадження санкцій проти російських бізнесменів, чиновників та компаній. Згідно з заявами у ЗМІ, дія обмежувальних заходів поширилась також на окремі види продукції, зокрема мінеральні добрив.

Аграрні асоціації підкреслюють, що такі наміри РНБО йдуть врозріз з заявами президента про синхронізацію українських санкцій з американськими, які не передбачають введення обмежувальних заходів проти хімічної продукції країни-агресора. Крім того, заборона імпорту російських добрив призведе до значних збитків вітчизняного аграрного сектора, вважають аграрії.

Зазначена позиція викликана тим, що російські виробники, за даними Союзу хіміків України, на даний час покривають 21,8% внутрішнього споживання азотних добрив і 77,3% - фосфоровмісних добрив. Тому раптове зникнення таких добрив з українського ринку викличе їх гострий дефіцит, оперативно заповнити який неможливо. У свою чергу, це призведе до різкого зростання цін на мінеральні добрива на внутрішньому ринку в умовах, коли внутрішньоукраїнські ціни на азотні добрива вже сьогодні перевищують світові на 40-50%, впевнені експерти.

Через фактичну посуху, що спостерігалась цієї весни в більшості регіонів України, такий розвиток подій не тільки призведе до збитків аграріїв та подальшого виснаження земель, але й може переломити позитивну тенденцію зростання сільськогосподарського виробництва.

"З огляду на те, що аграрний сектор забезпечує понад 13,5% ВВП і 44% валютної виручки, такий розвиток подій несе безпосередню загрозу всій національній економіці і може спричинити новий виток рецесії", - зазначають аграрні асоціації у зверненні.

Аграрії закликали Порошенка не вводити санкції проти іноземних виробників міндобривАграрії закликали Порошенка не вводити санкції проти іноземних виробників міндобрив

Фото: uacouncil.org

Як визнають представники хімічної галузі, криза, в якій перебуває галузь виробництва добрив, викликана втратою конкурентоспроможності на міжнародних ринках, в тому числі в порівнянні з продукцією КНР, країн Близького Сходу, Північної Африки, Білорусі, Литви та інших країн, а не лише Росії. Потужності українських хімічних заводів в декілька разів перевищують потреби внутрішнього ринку і не можуть бути завантажені без відновлення попередніх обсягів експорту.

Таким чином, єдина можливість подолання кризових явищ в українській хімічній галузі полягає не в закритті українського ринку для поставок мінеральних добрив з Російської Федерації та інших країн, а в підвищенні конкурентоспроможності вітчизняних виробників, насамперед, через забезпечення їх власною сировинною базою, зазначили виробники.

Аграрні асоціації підкреслили, що у короткостроковій перспективі стабілізації на українському ринку сприятиме запровадження видачі спеціальних строкових ліцензій на видобуток природного газу виключно для цілей виробництва мінеральних добрив. А у довгостроковій – будівництво, за прикладом Китаю, заводів синтез-газу, що використовують для виробництва азотних добрив газове вугілля, яке наявне в Україні у надлишку.